Kars'ta kadınların erişte mesaisi başladı

Havaların soğumasıyla birlikte Kars'ta kışlık erişte hazırlıkları başladı.

Kars'ta kadınların erişte mesaisi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan erişte Kars’ta kadınlar tarafından imece usulü olarak hazırlanıyor. Kadınlar kışlık erişte hazırlığı için Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde bir araya geliyor. Köyde bir evde toplanan kadınların birisi hamur açarken, birisi de erişteleri makinede kesiyor. Diğer bir kadın ise kesilen erişteleri tele asarak kurutuyor. Ortaklaşa kesilen erişteler daha sonra komşular arasında bölünüyor. Kadınların sabah erken saatlerde başlayan erişte mesaisi öğleden sonra bitiyor. Yaklaşık 10 kadının yardımlaşmasıyla kesilen ve tellere asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor. Kars’ta kar yağdıktan sonra sofralarda yerini alan eriştenin özellikle pilavı ve çorbası yapılıyor. Bazı vatandaş ise kestikleri eriştelerden kent dışında yaşayan akrabalarına da gönderiyor.

“İMECE USULÜ YAPIYORUZ”

Erişteleri kuruduktan sonra kavurduklarını söyleyen Güler Kemer, “Erişte hamurunu suyla yoğuruyoruz. Akşamdan hazırlıyoruz, künde yapıyoruz. Gece dinleniyor, sabah da kesiyoruz. Bunlar şimdi grup, bugün bana kesiyoruz. Yarın bir başka arkadaşımıza bu şekilde el birliği ile eriştelerimizi kesiyoruz. İmece usulü yapıyoruz.” dedi.

ERİŞTE PİLAVI

Genellikle beyaz pirincin kullanılmadığı Kars yöresinde bunun yerine pilavlarda bulgur ya da erişte tercih ediliyor. Erişte pilavı da erişte ve mercimek katılarak yapılıyor. Yapım aşamasında önce mercimekler haşlanıyor, sonra acı suyu dökülen mercimeklerin içine erişte katılıyor. Kaynatılarak süzülürken tereyağında halka halka doğranan patatesler kızartılıyor ve erişte mercimek karışımının üzerine dökülüyor. Sonra bu karışım kısık ateşte bir kere daha pişiriliyor. 

Bakmadan Geçme