'Kanlı Tabya' ile zamanda duygu dolu yolculuk

Kars'taki, 'Kanlı Tabya' adı verilen alanda kurulan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, ziyaretçilerine duygu dolu anlar yaşatıyor.

'Kanlı Tabya' ile zamanda duygu dolu yolculuk
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kars Kalesi'ni ele geçiren Rusların da 4 bin kayıp verdiği saldırı sonrası yerli ve yabancı kayıtlara "Kanlı Tabya" olarak geçen ve Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak hizmet veren tarihi tabya, ziyaretçilerini duygu yüklü yolculuğa çıkarıyor.

Kafkas Cephesi'nde mücadele eden askerlerin anılarının mumdan heykellerle yaşatıldığı tabya, kente gelen turistlerin ziyaret ettiği tarihi yapılar arasında bulunuyor.

KIRIM SAVAŞI VE KARS ZAFERİ'NDEKİ YERİ ÖNEMLİ

Kırım Savaşı ve Kars Zaferi'nde 'Kanlı Tabya' adı verilen alanın çok önemşi olduğunu ifade eden Kars Müze Müdürü Yavuz Çetin, "Kanlı Tabya, 1737-1939 yıllar arasında 1. Mahmut dönemine dayanmaktadır. Güneyden gelen İran tehdidine karşılık burada bir tabya binası yapılıyor ve Büyük Tabya ismi veriliyor. Daha sonra Sultan 3. Selim döneminde, 1803 yılında tabya güçlendirilerek Yeni Tabya adını alıyor. 1828'de Rusların bir gece ani baskını sonrası bir tabur asker, yani yaklaşık 600 asker şehit ediliyor. Bu süreçten sonra burası 'Kanlı Tabya' adıyla anılıyor. Kırım Savaşı döneminde, Kars Zaferi'nin kazanılmasında da bu tabya çok önemli rol oynuyor. Burası 3  asırdır ayakta duruyor." dedi.

3 AYDA 35 BİN ZİYARETÇİ 

Çetin, 2007 yılında açılan müzeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Müzemizi açıldığı günden bu yana yaklaşık 280 bin kişi ziyaret etmiştir. Bu yıl sadece 3 ay içerisinde 35 bin kişi müzeyi ziyaret etti. Askerlerimizin, şehitlerimizin anısına yapılan bir müze olduğu için ziyaretçiler oldukça duygusal anlar yaşıyor ve oldukça olumlu dönüşler alıyoruz. Türkiye'de 3 tabya binası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze olarak hizmet vermektedir, bu binamız da onlardan bir tanesi."

Bakmadan Geçme