'Çiftçi borçları ertelenmeli'

Kars Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ertaş, çiftçi borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

'Çiftçi borçları ertelenmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ertaş, kuraklıktan zarar gören çiftçilerin bir de kredi ödemesiyle zor duruma düşürülmesi halinde Kars’ta hayvancılığın yüzde 50-60 oranında azalacağını söyledi. Basın açıklaması yapan Ertaş, “2021 yılının Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çiftçilere bir müjde verdi. Çiftçilerin  Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçlarının erteleneceğini söyledi. Fakat Tarım Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu borç ertelemesi sadece bitkisel üretimi kapsıyor. Bitkisel üretim de bölgemizde mevcut değil. Ziraat Bankası kredilerinin ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne kullandırılan kredilerin yüzde 99’u hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin kullandığı kredilerdir. Birkaç tane de makine, ekipman üzerine kullandırılan kredi seçeceği var. Makine ekipman kredileri de erteleniyor fakat hayvancılıkla alakalı kullandırılmış işletme ve yatırımcılık kredilerinin hiç birisi ertelemeye alınmadı.” dedi.

"KREDİ BORÇLARI ERTELENMEZSE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ YÜZDE 50 KÜÇÜLÜR"

Kredilerin ertelenmesiyle ilgili yapmış oldukları girişimlerin şu ana kadar sonuç vermediğine dikkat çeken Ertaş, “Bu durumla ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin  ve Tarım Bakanı'nın  çalışmaları sonucu Maliye Bakanlığı’na yapılan başvurular sonuç vermedi. Bizler de buradan Cumhurbaşkanı'na, Tarım ve Orman Bakanı'na ve Maliye Bakanı'na talebimizi yineliyoruz. Kredi borçları biran evvel ertelenmelidir. Yoksa çiftçilerimiz bu yılı çok sıkıntılı geçirecek. Hem kulaklıktan doğan zararlar hem de krediler hayvancılık sektörünü ilimizde yüzde 50, yüzde 60 oranında düşürecek. İnsanlar hayvanlarını kesime verecek. Arazileri icralık olacak, evleri icralık olacak, araçları icralık olacak. Allah göstermesin böyle bir durumda Türkiye hayvancılığı çok büyük bir sekteye uğrayacak. Türkiye genelinde hayvancılıkta yüzde 50’lik bir kayıp yaşanacak.” diye konuştu. 

"HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE YAŞANAN KAYIP İTHAL ETE MECBUR BIRAKIR"

Hayvancılık sektöründe kayıp yaşanması durumda ithal ete mecbur kalınacağının altını çizen Ertaş, “İthal ete mecbur kalacağız. Euro, Dolar kuru tavan yapmış durumda bugün dışarıdan et ithal etmeye kalktığınız zaman ithal et 5 Euro’dan aşağı değil. Şu anda biz 50 liraya et yiyorsak, kasaba 5 Euro’ya gelse, bunun vergisi sıfır olsa bile  et kasaba geldiğinde 100 TL’nin altına düşmeyecektir. Arada tüccarın ve kasabın karı da olacak. Haliyle tüketiciye 100 liranın altında et verilmeyecek. Kesinlikle biran evvel krediler ertelenmelidir. Çiftçilerin kredileri yapılandırılıp borçaları 5 yıl faizsiz olarak ertelenmezse hepsi batacak. Buradan bakanlıklara uyarıda bulunuyoruz, gerekli yardım ve desteği bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme