Fakir Yılmaz

Kardeşlik mi dediniz?

Fakir Yılmaz

Demans hastası Çevik Bir'e tahliye! Aysel Tuğluk'a ise mahkeme!

Tıka basa dolu olduğu, açığa çıkması gerekenlerin çıkarılmadığı ve en önemlisi bu ülkenin iç barışının yanında toplumsal bir huzurun gerçek anlamda sağlanıp, oynandığı söylenen karanlık oyunların ötelenmesi için genel bir affın şart olduğu dillendirilen ülkede iki yüzlülüğü görmek için iki karara bakmak yeter artar bile...

Şu anki iktidarın gizli ortaklarından olduğu söylenen ve Öcalan ile dağlarda buluşup, çiçekler uzatan Doğu Perinçek'in Ağar'a kefil olduğu bu ülkede gerçek kardeşliğin hak hukuktan geçtiğini belirtenlerin tutuklanıp, cezaevine atıldığı, yerlerine kayyumlar atandığı, siyasi partilerinin üzerinde kapatma kılıcının tutulduğu, saldırıya uğrayan Cem Evlerinin yasal sayılmayıp, pahalı Mercedesler’den inmeyenlerin yönettiği Diyanetin kontrolüne ve desteğine verilen camiler gibi inanç merkezleri sayılmadığı belirtilen bir zamanda alınan iki kararı da unutmamak gerekir.

Evet, Demans hastası olan HDP'li Aysel Tuğluk zorla duruşmaya çıkarılarak ifade vermeye zorlanırken, 28 Şubat davasından hüküm giyen diğer demans hastası eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ise tahliye edilmekte.

Hem de aynı görülen iki ayrı davada iki ayrı demans hastasına iki ayrı mahkemeden iki farklı yaklaşım sergilendi.

Yazımızın daha iyi anlaşılması ve konunun algılanması için biraz daha açacak olursak:

28 Şubat davasından hüküm giyen ve 11 aydır cezaevinde olan demans hastası 83 yaşındaki eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, durumu ağırlaştığı gerekçesiyle  bugünkü duruşma sonrası Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla tahliye edilirken,  Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan Kobani Davası'nın tutuklu sanıklarından Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkan yardımcısı demans hastası Aysel Tuğluk’un sağlık durumu uygun olmamasına karşın savunmasını almak için SEGBİS’le salona bağlanmasına karar verildi. Aysel Tuğluk’un “Ne zaman olmuş? Ne olmuş? Hiçbir şey bilmiyorum ki! Ne için yargılandığımı bilmiyorum!” demesine rağmen, mahkeme heyeti soru sormakta ısrarcı oldu.

TUĞLUK'A İŞKENCE GİBİ SORGU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani davasının 15. duruşmasının 5. oturumu Sincan Cezaevi Kampüsündeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Mahkeme heyeti, demans hastası Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun uygun olmamasına rağmen savunmasını almak için SEGBİS’le salona bağlanmasına karar verdi. Aysel Tuğluk’un “Kendimi savunabilecek durumda değilim.” Demesine rağmen, mahkeme heyeti soru sormakta ısrarcı oldu.

Duruma tepki gösteren Gülten Kışanak “Utanmıyor musunuz? Avukatını bile tanımayan bir kadına soru sormaya devam ediyorsunuz. Saygı duyun!” dedi.

"TUĞLUK DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ"

Duruşma öncesi, Aysel Tuğluk için 1000 Kadın Platformu ve siyasetçiler, mahkeme heyetinin savunma yapmasına karar verdiği hasta tutuklu Aysel Tuğluk için Sincan Cezaevi Kampüsü önünde basın açıklaması düzenledi.

•     Habere göre, açıklamada konuşan Prof. Dr. Özgün, Tuğluk’un hızla ilerlemekte olan demans hastalığının, cezaevi koşullarında yaşamasını imkansız hale getirdiğini söyledi.

Aysel Tuğluk’un yardım almaksızın ihtiyaçlarını karşılama ve kişisel bakımını sürdürme imkânı artık maalesef yoktur. Zaten aylar önce Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından gerçekleştirilen tedavi ve muayeneler sonucunda Aysel Tuğluk’un cezaevinde kalamayacağı yönünde görüş bildirilmiş olduğu da hepimizin bilgisi dahilindedir. Buna rağmen Adli Tıp Kurumunun raporları çerçevesinde Aysel Tuğluk’un tutsaklığı sürdürülüyor.

Aysel Tuğluk’un tedavi olabilmesi için derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Hastalığı giderek geri döndürülemez biçimde ağırlaşıyor. Ancak tedavi edilmesi sonrasında etkili biçimde kullanması mümkün olan savunma hakkı fiilen elinden alınıyor. Bu hakikat ortada dururken, mahkeme, Aysel Tuğluk’u ifade vermeye zorluyor ve ifade veremeyecekse mahkemeye gelip ifade veremeyeceğini söylemesi ya da savunmasını onun yerine avukatının yapması öneriliyor.

ÇEVİK BİR PAŞA'YA TAHLİYE ..

 GEREKÇE, DEMANS HASTALIĞININ İLERLEMİŞ OLMASI

Öte yandan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yürütülen ve kamuoyunda 28 Şubat Davası olarak bilinen yargılama kapsamında eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, ‘Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten men.’ Suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar, istinaf mahkemesinin ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından da onanmıştı. 21 Ağustos 2021’de tutuklanan Bir, İzmir Buca 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na götürülmüştü.

Çevik Bir’in sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine tahliye başvurusu yapılmıştı. Bir’in, avukatı Ümit Kara, 15 Haziran’da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na infaz erteleme talebiyle dilekçe vermişti. Dilekçede, Çevik Bir’in ileri demans hastası olduğu, cezaevi koşullarında cezanın anlam ve sonucunu idrak edemediği, yemek yemeyi unutarak aç kalması nedeniyle yaşam tehlikesini içeren sağlık sorunları olduğu anlatılmıştı.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınan raporda ise Çevik Bir’in sağlık durumuna ilişkin “Hasta, 21-24 Haziran tarihleri arasında Nöroloji Kliniği adına mahkûm koğuşuna yatırılarak izlenmiştir. Hastanın demans tanısı mevcuttur. 3 Eylül 2021’de yapılan testle 21 Haziran 2022’de yapılan test karşılaştırıldığında geçen süre içinde kötüleşme izlenmiştir." denilerek, infaz erteleme talebinde bulunulmuştu.

Bir’in avukatı Kara, tahliye kararına ilişkin şunları söyledi:

“Çevik Paşa önümüzdeki dakikalarda tahliye olacak. Şu anda işlemleri yapılıyor. 20.00’yi bulduğunda tahliye olmuş olacak. Saat 18.00 itibariyle özgür bir insan.

Denetimli serbestlik yok. İmza, yurt dışı yasağı, ev hapsi olmaksızın infazına ara verildi. Cezaevinde kalamaz şeklinde raporu vardı. Şubat ayından bu yana da işleme konmamıştı ancak geç de olsa işleme konulmuş oldu.”

CEZAEVİNDEN ÇIKTI

İzmir Buca 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan tahliye edildi. Çevik Bir, akşam saatlerinde cezaevinden çıktı.

“BÖYLE GÜZEL ŞEYLERİN PEŞİNDE OLUN”

Cezaevi önüne gelen yakınları ile kısa bir süre sohbet eden Bir, tahliyenin ardından hatıra fotoğrafları çektirdi. Cezaevi önünde kısa bir açıklama yapan eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, “Böyle güzel şeylerin her zaman peşinde olun. Teşekkür ederim.” Dedi. Kız kardeşi Gülseren Bir Pişpişoğlu ise, “Keşke daha önce sağlığı yerindeyken tahliye olsaydı ama yine de çok mutluyuz.” diye konuştu.

Evet, şimdi bir gazeteci, bir insan ve kardeşiz diye söylenen bu ülkenin bir vatandaşı olarak tüm vicdanlara soruyorum?

İki demans hastasından Çevik Bir'e tahliye, Aysel Tuğluk'a ise mahkeme, kardeşlik bu mu?..

Yazarın Diğer Yazıları