'HIV vazgeçecek, ben değil'

2 buçuk yıl önce kendisine HIV pozitif tanısı konan Ahmet V. HIV pozitiflilere karşı önyargıları anlatıyor.

'HIV vazgeçecek, ben değil'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Röportaj: Serdar İvdil / Redaksiyon: Rabiye Karakaya (Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf)

İnsanlar önyargılardan dolayı HIV testi yapmıyor ve bu da HIV’in hızla yayılmasına neden oluyor.

Ciddî bir sağlık sorunu olan HIV, toplumsal nedenlerden dolayı, hem sağlık hem de sosyal anlamda hastaların yaşamını zorlaştırıyor. HIV pozitifli bireyler, sağlık sorunları yetmezmiş gibi toplum içerisinde kendilerini saklamak zorunda kalıyor.

İki buçuk yıldır HIV ile yaşayan Ahmet V. de onlardan biri. Ahmet V. , HIV hakkında merak edilenleri ve mücadelesini anlatıyor.

“ÖNCE NE ZAMAN ÖLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM”

Hangi belirtiler ile hastaneye veya bir sağlık kuruluşuna gittiniz?

Ben bir belirti yaşamadım. Bir operasyon için hastaneye gittim ve ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde tanı aldım.

HIV ile ilk tanıştığınızda ne hissedip, ne düşündünüz?


Tabii insan ilk an garipsiyor, korkuyor, bir an kulaklarım duymaz oldu, elim ayağım buz kesildi şok etkisiyle. Çünkü HIV ile enfekte olacağım aklımın ucundan geçmezdi, hep bana uzakmış gibi gelirdi. Çok fazla bilgimin olmayışı nedeniyle korktum, aklıma ilk olarak, ne zaman öleceğim, sorusu geldi. HIV kulaktan dolma bilgilerle hep öldüren, çaresi bulanmayan, amansız bir hastalıkmış gibi lanse edildi bize. Aslında hiç öyle değilmiş. Herkes kadar, hatta daha da sağlıklı yaşıyorum.

Pozitif olduğunuzu öğrenmeden önce HIV ile ilgili bir bilgi veya araştırma geçmişiniz var mıydı?


Herkes gibi HIV ne demek biliyordum ama tam olarak bilgi sahibi değildim. Tedavisi, gidişatı, aktarımının bir yerden sonra kalmadığı bilgisine sahip değildim. İlk tanı aldığımda da zaten bilmediğim için korktum.

“BİLİNÇLİ OLSAYDIM HASTA OLMAYABİLİRDİM”

 
Hiç "Bu bana birinden bulaştı veya geldi" deyip kendinizi veya çevrenizdeki insanları sorguladınız mı?


Evet, tabii insan düşünmüyor değil. Ama bunu düşünmenin ne bana ne de başkasına yararı var. Sonuçta herkes kendi sorumluluğu altında. Şu an olduğumun yarısı kadar bilinçli olsaydım belki de bulaş yaşamazdım.

“CİNSEL HAYATIMDA SORUN YAŞAMIYORUM”


Cinsel ilişki yaşayabiliyor musunuz? Yaşıyorsanız nasıl korunuyorsunuz?


Evet, tabii ki herkes gibi yaşıyorum. Kondom kullanarak korunuyorum. Viral yüküm belirlenemez seviyede böylece korunmasız ilişki yaşasam da partnerime HIV aktarımı söz konusu değil. 2017 yılında tüm bilim otoriteleri; CDC, Dünya Sağlık Örgütü ve UNAIDS Belirlenemeyen=Bulaşmayan sloganı ile tedavi altındaki HIV pozitiflerin cinsel yolla bulaştırıcılıklarının kalmadığını açıkladı. Ben partnerimden başka bir enfeksiyon bulaşı yaşayabilirim. Bu nedenle, yani kendimi korumak amacıyla kondom kullanıyorum.


Kondom kesin çözüm mü?


Kondom, bir yırtık veya delik olmadığı sürece yüksek ölçüde koruma sağlıyor. Ayrıca sadece HIV için değil, HPV hariç tüm cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan koruma sağlıyor.

“YAŞAMIM ÇOK DEĞİŞMEDİ”


Pozitif olduğunuzu öğrendikten sonra yaşamınız ne ölçüde değişti?


Açıkçası yaşamımda çok büyük değişiklikler olmadı. Şimdi sadece 3 ayda 1 doktora gitmem ve günde 1 tane ilaç almam gerekiyor. İlaç almak 5 saniyemi, doktorla görüşmem de 10 dakikamı alsa HIV 3 ayda bir sadece hayatımda 15 dakika meşgul ediyor.


Tedaviye ne şekilde başladınız?


Anti HIV testim pozitif geldikten sonra doğrulama testine gitti, oradan da pozitif gelince tanım doğrulanmış oldu. Daha sonrasında bir enfeksiyon hekimine başvurarak bana uygun olan ilaçla tedaviye başladım.

Yakın çevrenizdeki insanlar tarafından nasıl tepkiler ve yaklaşımlar aldınız?


Yakın arkadaşlarımla ve ailemle HIV statümü paylaştım. Hepsi o kadar hoş bir şekilde karşıladı ki bunu beklemiyordum. Tanı sürecimde beni en duygulandıran şeylerden biri de buydu. Aslında olması gereken de bu.  HIV tedavi edilebilir basit bir enfeksiyon, daha fazlası değil.


Bu durumu kabullenmek ne kadar sürenizi aldı?


Yaklaşık 6 ay. İnsan her şeye alışıyor hepimizin bildiği gibi.

HIV POZİTİFLER ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR


Çocuk sahibi olabilir misiniz?


Evet. B=B (Belirlenemeyen=Bulaşmayan) sayesinde doğal yollarla çocuk sahibi olabilirim.

İlaçların yan etkisi oldu mu, oluyor mu?


Sadece ilk bir hafta çok hafif mide bulantısı yaşadım normal olarak. Daha sonrasında hiçbir yan etki görmedim. İlacımı eğer uzun süre aksatırsam vücudumda etkisiz halde olan HIV tekrar çoğalmaya başlar ve bu uzun vadede zarara yol açar. Ama düzenli ilaç kullanımıyla herkes kadar uzun ve sağlıklı yaşayacağımı da biliyorum.

“AYRIMCILIK, DAMGALAMA VE ÖTEKİLEŞTİRMELERLE MÜCADELEM SÜRÜYOR”


Mücadele etmekten vazgeçtiniz mi?


Hayır. Hiçbir zaman. Bizler hiçbir şey kaybetmedik ve kaybetmeyeceğiz de. HIV pozitif kişilere yapılan ayrımcılıklar, damgalamalar ve ötekileştirmelerle elbette mücadele edeceğim. Mücadele etmeden kazanılan bir ödülün hiç tadı olur mu? Bu işin sonunda HIV vazgeçecek, ben değil.

Pozitif test sonucu alan birine ne söylemek isterdiniz?

“Canımın içi, seni çok iyi anlıyorum. Dünya şu an sana dar, biliyorum. Ama inan bu günler geçecek, zor zamanları atlatıp gözyaşları ve küllerinden önceki zamanına göre daha güçlü ayağa kalkacaksın. Geçmişine baktığında geçtiğin o zorlu yolu görmek, sana daha da kuvvet verecek. Bu kuvvetle kendini kurtardığın gibi, seninle aynı yolda mücadele veren diğer insanları da ayağa kaldırmak için harekete geçeceksin. Hiçbir şeyin seni durduramayacağını, işte o zaman anlayacaksın.”

Yorumlar 2
Okan parlak 13 Temmuz 2022 22:00

Gerçekten çok başarılı bır genç gazeteci kardeşimiz

Serhatovski 20 Ocak 2022 19:42

Ciddi manada çok duygusal ve beraberinde bilgilendirici bir röportaj olmuş!

Bakmadan Geçme