Türkiye kuş türlerinin yüzde 70'i Iğdır'da kaydedildi

Kuş çeşitliliği açısından Türkiye'nin en zengin bölgelerinden biri olan Iğdır'da tespit edilen kuş türü sayısı 340'a ulaştı.

Türkiye kuş türlerinin yüzde 70'i Iğdır'da kaydedildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Coğrafi yapısı ve konumu nedeniyle birçok yaban hayvana ev sahipliği yapan Iğdır, barındırdığı kuş çeşitleri bakımından da ülkenin en önemli noktaları arasında yer alıyor. İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında, dünyanın en önemli kuş göç yolları üzerinde yer alan kent, sunduğu birbirinden farklı imkanlarla hem kuşlar tarafından tercih ediliyor hem de Afrika ve Asya kıtaları arasında göçen kuşların uğrak noktası oluyor.

TEPELİ ARI ŞAHİN İLDEKİ 340'INCI İ TÜR OLARAK KAYITLARA GEÇTİ

KuzeyDoğa Derneği tarafından Iğdır genelinde ve Tuzluca İlçesi’ne bağlı Çıyrıklı köyünde bulunan Aras Kuş Halkalama İstasyonu'nda halkalama ve tespit çalışmaları yürütüldü. Çalışmalar sonucunda son olarak belirlenen ‘tepeli arı şahini’, ildeki 340'ıncı tür olarak kayıtlara geçti. Yapılan son tespit ile birlikte yüzölçümü bakımından Türkiye'nin binde 5'ini kaplayan Iğdır'daki kuş türü sayısı 340 olurken, Aras Kuş Cenneti'ndeki kuş türü sayısı ise 306 olarak belirlendi.

“TÜRKİYE KUŞ TÜRLERİNİN YÜZDE 70'İNİ KAYDETMİŞ OLDUK”

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Koç ile Utah Üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Iğdır'ın kuşlar açısından çok zengin bir il olduğunu belirtti. Şekercioğlu, "Türkiye'nin yüzölçümünün sadece binde 5'ini kaplamasına rağmen Iğdır'da kaydettiğimiz 340'ıncı kuş türüyle Türkiye kuş türlerinin yüzde 70'ini kaydetmiş olduk." dedi. Kuş bilimi ve şehir açısından oldukça önemli olan bu verinin Aras Kuş Cenneti sayesinde elde edildiğini anlatan Şekercioğlu, "Bu sene kaydettiğimiz birkaç yeni tür ile Aras Nehri Kuş Cenneti 306 kuş türüne, Iğdır ise 340 kuş türüne ulaştı. Bu da Türkiye kuş türlerinin yüzde 70'i demek oluyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE İÇİN EN ÖNEMLİ TÜRLERDEN BİRİ"

Kayıt altına alınan en son türün tepeli arı şahini (Pernis ptilorhynchus ) olduğunu söyleyen Şekercioğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bunların en sonuncusu ve Türkiye için en önemli türlerden biri tepeli arı şahinidir. Çok ender, düzenli görülmeyen bir türdür. Doğu Anadolu'da ilk, Türkiye'de ise 6. kayıt oldu. Türkiye'de ilk kaydı sadece 8 yıl önce verilmiş bir tür. Bu türü Aras Nehri Kuş Cenneti üzerinde, Iğdır'da fotoğrafladık. Bunun dışında bazı ender türleri de Iğdır listesine ekledik. Bu da çok zengin olan Aras Nehri Kuş Cenneti'nin korunması ve araştırılmasının önemini bir kez daha gösteriyor."

Bakmadan Geçme