Aras Kuş Cenneti'nde kuş halkalaması başladı

Iğdır Aras Kuş Araştırma Merkezi tarafından baharın gelmesiyle 17'inci dönem kuş halkalaması başladı.

Aras Kuş Cenneti'nde kuş halkalaması başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aras Nehri'nin kıyısında, Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyünde bulunan Aras Kuş Araştırma Merkezi, bölgede kuş bilimi adına önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Kuzeydoğa Derneğin tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) izni ve Iğdır DKMP Müdürlüğü ile Iğdır ve UTAH Üniversitelerinin desteğiyle 2006'dan beri sürdürülen çalışmalar kapsamında merkezde bugüne kadar çok sayıda kuş halkalandı.

Merkezde görev alan gönüllüler, bir yandan ağlara takılan kuşları halkalayıp verilerini kayıt alıyor, diğer yandan da bu verileri dünyanın farklı bölgelerindeki bilim insanlarıyla paylaşarak araştırmalara ışık tutuyor.

Merkez sorumlusu Kayahan Ağırkaya, 2022 yılı ilkbahar sezonunun açılışının yapıldığını ve gönüllülerin çalışmalara başladığını söyledi.

“ŞU ANA KADAR 34 TÜRDEN 500'E YAKIN KUŞ HALKALADIK”

Bu yıl kış şartlarının çalışmaları etkilediğini ifade eden Ağırkaya, "Kış şartlarının olumsuz etkisine rağmen yine pek çok türden kuş halkaladık. Şu ana kadar 34 türden 500'e yakın kuş halkaladık." dedi.

“HER GEÇEN YIL KUŞ SAYISININ ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Her geçen gün birbirinden farklı türdeki kuşların burada gözlemlenip takip altına alındığını belirten Ağırkaya,"Halkalamanın 17. yılında da yine çok verimli geçeceğine inandığımız bir sezondayız. Gözlemlediğimiz pek çok tür var, bunların da yakın zamanda artacağını öngörüyoruz. Baharın da artık gelmesi, havaların biraz düzelmesiyle her geçen yıl kuş sayısının artacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

"KUŞ SAYISININ ARTMASINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Bu yıl özellikle martın sonlarına doğru çok sert kış koşulları yaşandığını, nisan ayı ile kuş sayısında artış gözlendiğini anlatan Ağırkaya, "Bunun etkilerini gördük, bu sene özellikle sert başladı. İlkbahar sezonumuzda, güneşin açmasıyla, önümüzdeki günlerde havaların tekrar düzelmesiyle kuş sayısının artmasını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme