Aras Dağları'nın eteğinde iki mevsim bir arada yaşanıyor

Iğdır'da bir yanı yeşille bürünen, diğer tarafı beyazla kaplanan yüksek rakımlı köylerde iki mevsim bir arada yaşanıyor.

Aras Dağları'nın eteğinde iki mevsim bir arada yaşanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Iğdır ve Ağrı il sınırlarında yer alan Aras Dağları'nın eteğindeki köylerde kış mevsimi zorlu geçti. Bazı kesimlerinde hala kar bulunan köylerde, ilkbahar mevsimi ile doğa yeşermeye başladı. Aras Dağları'nın Iğdır tarafında yer alan  3 bin 200 rakımlı Canderviş Dağı'nın eteğindeki yerleşim birimlerinde , yeşillenen doğa ve açan çiçeklerin kar örtüsüyle bütünleşmesiyle ortaya çıkan manzara, görenleri büyüledi.  Yöredeki köylerde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaş, hayvanlarını ahırlardan çıkararak merada otlatmaya başladı.

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı 2 bin 300 rakımlı Nahırkıran köyünde yaşayan İbrahim Süçin,  köylerinin çok yüksek rakımlı olduğunu ve bu nedenle kışın uzun sürdüğünü söyledi. Kent merkezine göre yaz mevsiminin köylerine daha geç geldiğini ifade eden Süçin, dağın yamacında karın uzun süre kaldığını dile getirdi. Köylülerden Reis Süçin ' de düşük rakımlı bölgelerle köylerinin arasında yaklaşık 1 ay mevsim farkı olduğunu anlattı.

Yaşadıkları yere halen kar yağdığını belirten Süçin, "Bu sabah da kar yağmıştı. Burada kar, yazın sonuna doğru kalkıyor. Dağın eteklerine kışın kar yağıyor, o kar erimeden duruyor."  ifadesini kullandı. 

Bakmadan Geçme