Horoz kuru fasulyesi Yedisu'da tersine göç başlattı

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde üretilen horoz kuru fasulyesinde üretim 2 yılda 10 katına çıktı. Yedisu'da tersine göç başladı.

Horoz kuru fasulyesi Yedisu'da tersine göç başlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bingöl’ün Yedisu ilçesinde yetişen;  kabuklanmaması, 20 dakikada pişmesi ve lezzetiyle ünlenen horoz kuru fasulyesinin üretimine 2021 yılında 60 dekar alanda başlandı. 

Yedisu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün çabaları ile coğrafi işaret alınan üründe, iki yıldaki üretim alanı 600 dekara yükseldi.

EKİLİ ALAN 2 YILDA 10 KATINA ÇIKTI

Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Yedisu’lu çiftçilere yüzde 75 hibeli 5 ton tohum dağıttıklarını belirterek, “Ata tohumlarının korunması, çoğaltılması ve kullanılması amacıyla İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yürütmekteyiz. Bundan 6 yıl önce Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin coğtafi tescil alması için projeler başlatmıştık ve 2019 yılında coğrafi tescil belgesini aldık. 60 dönüme kadar düşen kuru fasulye ekim alanı geçtiğimiz yıl 600 dönüme kadar çıktı. Biz bu yılda bakanlığımız tarafından bu özel Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin üretim alanlarının arttırılması amacıyla 5 tok kuru fasulyeyi yüzde 75 hibe ile çiftçilerimize dağıtımını gerçekleştirdik. Geleneksel yöntemler yerine iş gücünden daha fazla tasarruf etmek ve verimin arttırılması amacıyla çiftçilerimize yüzde 100 hibeli ekim mivzeri ile çapa makinasının teslimini yaptık.” dedi.

TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Üretimle birlikte ilçede tersine göç başladığını belirten Dr. Burhan Bahadır, “Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin üretim alanları genişledikçe büyükşehirlerdeki Yedisulu vatandaşlarımız da yörelerine geri dönüp bu üretim faaliyetlerine katılmaya başladılar. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu tersine göçün daha fazla artmasını bekliyor ve özellikle bu fasulyenin orada ambalajlanıp, paketlenip piyasaya sunulması için çalışmalar yaparak katkı sunmaya devam edeceğiz. Yeni üretim sezonunun Yedisulu çiftçilerimize bolluk ve bereket getirmesini cenabı Allah’tan diliyorum.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme