Şemdinli'nin tahta kızakları ilgi görüyor!

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde gençlerin, kendi imkanlarıyla yaptıkları tahta kayaklarla karlı düzenlenen kayak etkinliği köylülerin vazgeçilmez eğlencesi haline geldi.

Şemdinli'nin  tahta kızakları ilgi görüyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlçeye 23 kilometre uzaklıktaki Aşağı Kayalar köyünde ikamet eden gençler, dayanıklılığıyla bilinen dişbudak ağacından yaptıkları kayak takımlarıyla karı eğlenceye dönüştürdü. Köyde fırsat buldukça bir araya gelip yaklaşık 2 saatte tırmandıkları karla kaplı tepelerde ‘liyan’ denilen takımı kayış ve iple ayaklarına sabitleyen gençler, kayarak köyün yakınına kadar iniyor..

Tahta kayakların daha da tanınması için ilerleyen günlerde festival düzenlemeyi planlayan gençler, gelecek misafirler için atölyeye çevirdikleri bir evin giriş katında kızak ve kayak takımları üretiyor.

“ TAHTA KAYIKLARA İLGİ ARTTI”

Köy sakinlerinden Hüsamettin Eren, tahta kayakların atalarından kalma yöntemlerle yapıldığını ve bu geleneği devam ettirmek istediklerini belirtti. Eren, "Bu sene de 7'den 70'e herkes buraya gelerek bu dağların dik yamaçlarında kaymanın keyfini yaşıyor. Bu tahta kayak takımlarına ilgi bayağı arttı. Çevre il ve ilçelerden de bu kayak takımlarını almak isteyen vatandaşlar çoğaldı. Biz de hafta sonları bu tahta kayak takımlarını yapıp vatandaşlara ulaştırıyoruz." dedi.

“BU KAYAK TAKIMLARI KIŞIN KÖYLÜLERİMİZİN SPORU OLDU”

Geçen yıl  etkinliğin gündeme gelmesiyle tanındıklarını dile getiren Cemal Avcı ise, "Talep üzerine bu kayak takımlarını Erzurum'a da gönderdik. Bu kayak takımları kışın köylülerimizin sporu oldu. Köyden her yaşta insan gelip burada bizimle kayıyor. Önümüzdeki günlerde festival düzenleyeceğiz. Bu tahta kayakların daha çok tanıtılmasını istiyoruz." diye konuştu.

“BİR KÖY GELENEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR”

Köyde hemen hemen her evden birinin bu kayak takımlarını yapabildiğini aktan Zeki Özer’ de, "Çünkü bu bir örf, bir gelenektir. Aslında ne güzel ki bir köy geleneğini yaşatmaya çalışıyor. Geçen sene 20 kişiydik, bu sene 50 kişiye ulaştık. Bu çok güzel bir etkinlik. Gençlerimizi birlikte tutmak, kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için müthiş bir spor." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme