Bu kadınlar ilçenin geleceğini kurtaracak

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği, kadınlar ve cinsiyet eşitliği alanında yaptığı başarılı çalışmalarla göz dolduruyor.  

Bu kadınlar ilçenin geleceğini kurtaracak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2018 yılında Hatice Temir önderliğinde kurulan Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği, 4 yıldan bu yana ilçede cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına dair çalışmalar yürütüyor. Dernek Başkanı Hatice Temir Bozdağ, ilçenin tek ve ilk kadın derneği olduklarını söyledi. Temir Bozdağ, derneği kurma nedenlerini şöyle anlattı:

İLÇENİN ŞİDDET HARİTASI ÇALIŞILDI

“Dernek olarak üniversite mezunu olup yerelde kadın hareketi başlatmaya çalışan bir yapımız var. Yönetimimizde erkek arkadaşlarımız da var ve birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu yapıyoruz. Şiddet istatistiklerine bakıldığında Hakkari son sıralarda yer alıyor ama biz burada yaşadığımız için, bu durumun gerçeği yansıtmadığını biliyorduk. Kadınlar burada şiddete uğruyor ama şiddet türlerini bilmedikleri için farkında değiller. Öte yandan aşiretçiliğin ve aile büyüklerinin, meydana gelen şiddet olaylarını örtbas etmesi de bizi zorluyordu. Bu verilerin doğru olmadığını bildiğimiz ve kadınları bu alanda bilinçlendirmek için dernekleşmeye karar verdik. Ayrıca Yüksekova denilince akla terör olaylarından başka bir şey gelmediği ama burada başka bir yaşam olduğunu göstermek için de derneğimizin adına kültür öğesini ekledik.”

607 HANEDE TARAMA YAPARAK KADIN PROFİLİNİ ÇIKARDILAR

Temir Bozdağ, Derneğin kurulduğu ilk yıl, KAMER Vakfı ile kamu kurumları işbirliği ve Sabancı Vakfı desteğiyle; ‘Yüksekova’da Kadın Olmak’ konulu proje kapsamında 607 hanede saha çalışması yaptıklarını ve Yüksekova’daki kadın profilini çıkardıklarını belirtti. Ardından Sabancı Vakfı’ndan aldıkları ikinci destekle de Kadın Destek Merkezi’ni hayata geçirdiklerini kaydeden Temir Bozdağ, “Bu saha çalışmasını yaptıktan sonra Sabancı Vakfı’na bu kez devam eden projemizle ilgili başvuru yaptık ve 54 proje arasından 8 hibe almaya hak kazanan proje arasına girdik. Saha çalışmasından elde ettiğimiz verilerle ne yapabiliriz diye düşündük ve kamu kurumlarıyla; Kaymakamlık, ŞÖNİM, Hakkari Barosu, İlçe Jandarma, Emniyet ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ortaklığında 2 ayda bir koordinasyon toplantıları gerçekleştirerek, kadınlar için faaliyetler planladık, bunların hayata geçmesini sağladık.” diye konuştu.

KADINLAR İÇİN BİR DE KOOPERATİF KURULDU

Öte yandan kadınları ekonomik olarak desteklemek için bir kooperatif kurduklarını da ekleyen Temir Bozdağ, “Yaptığımız saha çalışmalarında kadınların istihdam konusunda sıkıntı çektiğini gördük. Bundan yola çıkarak önce Demeter Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni, ardından Organik Tarım birliği adı altında işletmemizi kurduk. Kadınlar kendilerinin ürettiği ürünleri burada satıyorlar. Buranın açılışını da Sabancı Vakfı’ndan aldığımız ikinci hibenin kapanış toplantısına denk getirdik.” dedi.

ORGANİK TARIM İŞLETMESİ AÇILDI

Güngör Mahallesi'nde bulunan Millet Parkı'nda Demeter Organik Tarım İşletmesi'nin açılışı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Resul Özdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tevfik Kumbasar, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Esendere Belde Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Açılışta işletmede çalışan kadınların hazırladığı ürünler sergilendi.

YENİ DESTEK HOLLANDA BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN

Temir Bozdağ, bu süreçte Hollanda Büyükelçiliği’nden de yeni bir proje desteğine hak kazandıklarını dile getirdi. Dün (23 Kasım) protokolü imzalanan projeyle ilgili bilgi veren Temir Bozdağ,‘Cinsiyet Eşitliği İçin Elele Projesi’nin 1 yıl süreceğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme