''Yaşanan depremlerde kaç kişi crush sendromu ve uzuv ampitasyonu geçirdi?''

Yaşanan depremler ardından crush (ezilme) sendromu yaşayan ve böbrek yetmezliği ile mücadele eden kişi sayısında artış yaşandı. Kaç vatandaşın deprem sonrası crush sendromu yaşadığı ise henüz netlik kazanmış değil.

''Yaşanan depremlerde kaç kişi crush sendromu ve uzuv ampitasyonu geçirdi?''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaşanan depremlerde yaralanan ve enkaz altında kalan vatandaşta, deprem sonrası crush (ezilme) sendromu yaşayan ve böbrek yetmezliği ile mücadele eden kişi sayısında artış yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, enkaz altında uzun süre kalan depremzedelerin, ezilme (crush) sendromu ve uzuf ampitasyonları geçirip geçirmediğini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması üzerine TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi sundu.

Soru önergesi ise şöyle: 

1. Enkaz altından çıkartılan kaç vatandaşlarımızın ölüm nedeni kayıtlara soğuktan donma olarak geçmiştir?

2. Ezilme (Crush) sendromuna tanısı konmuş ve buna bağlı olarak ameliyata alınan kaç vatandaşımız bulunmaktadır? Crush sendromu tanısı konmuş kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir?

3. Enkazdan kurtarılan kaç vatandaşımızda omurga yaralanması tespit edilmiştir? Buna bağlı olarak kalıcı engel durumu oluşan kaç vatandaşımız bulunmaktadır?

4. Uzuvlarını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı kaçtır, hangi uzuvlarını hangi seviyeden kaybetmişlerdir? Uzuvlarını kaybeden vatandaşlarımıza psikolojik destek sağlanması ile ilgili bir çalışma başlatılmış mıdır?

5. Deprem felaketinden kaynaklı iş göremez raporu almış ve uzuvlarını kaybetmiş vatandaşlarımız ile ilgili olarak diğer Bakanlıklarla ortak bir çalışma yürütülmeye başlamış mıdır?

6. Enkazdan kurtulan ve hastanede tedavisi tamamlanan ve tedavisi devam eden kaç çocuk vardır? Ailelerine veya bakmakla yükümlü olan aile yakınlarınap teslim edilmiş midir?

''HAYAT KURTARMAK İNSANI SADECE MOLOZARIN ALTINDAN ÇIKARMAK DEĞİLDİR''

Dr. Akkuş İlgezdi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmaları ardından enkaz altından çıkan kaç vatandağın donarak vefat ettiğiyle ilgili net bir verinin olmadığını ve defin raporlarında da bu bilgilerin yer alıp almadıklarını bilmek istediklerini açıkladı. 

Ayrıca, depremzedelere yönelik psikolojik destek süreciyle ilgili de konuşan İlgezdi, ''Protezler ve rehabilitasyon konusunda da verilen desteklerin ne olduğunu toplum olarak bilmek istiyoruz. Molozların üstüne çıktığı andan itibaren ona sağlık hizmeti sunabilmek onu sağlığına kavuşturmaktır. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir.” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi'nin açıklamalarından önemli başlıklar şöyle: 

''BAŞTA ÇOCUKLARIMIZ OLMAK ÜZERE BİNLERCE VATANDAŞ UZUVLARINI KAYBETTİ''

''Günlerce enkaz altında kalıp kurtarılan başta çocuklar olmak üzere binlerce vatandaşımız ise uzuvlarını kaybederek engelli durumuna düştü.''

''Crush sendromlu kişi enkaz altından çıktığında konuşabilir ve sağlıklı gibi görünebilir. Ancak bir süre sonra ezilen doku proteinleri kana karışır ve başta böbrek olmak üzere kalp ve akciğer bu durumdan olumsuz etkilenebilir.''

''Türk Böbrek Vakfı istatistiklerine göre 1600 civarında hastada ezilme sendromu tespit edildi. 1600 hastanın 1200'ünde akut böbrek yetmezliği geliştiği saptandı. Bu rakamlar çok ciddi rakamlar olup hastaların takibi gerekmektedir.”

Bakmadan Geçme