USİAD Afrika'lı Ekonomi bakanını Mersin'e getirdi

USİAD Organizasyonu ile Kongo Cumhuriyeti Özel Ekonomik Bölgeleri Bakanı Emile Ouosso Türkiye'li iş insanları ile Mersin'de  bir araya geldi.

USİAD Afrika'lı Ekonomi bakanını Mersin'e getirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uluslararası Sanayiciler Ve İş İnsanları Derneği USİAD organizasyonu ile Türkiye’ye gelen Kongo Cumhuriyeti Özel Ekonomik Bölgeleri Bakanı Emile Ouosso, Türk iş adamlarının tecrübesine ihtiyaç duyduklarını belirterek Türk yatırımcıları Kongo’ya yatırıma davet etti.

Kongo Cumhuriyeti Özel Ekonomik Bölgeleri Bakanı Emile Ouosso Mersin’e gelerek bir takım ziyaretlerde bulundu. Bakan Emile Ouosso, Uluslararası Sanayiciler Ve İş İnsanları Derneği USİAD Yönetim Kurulu Genel Başkanı Nevaf Kılıç, USİAD Afrika Başkanı Kenan Aydın ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Bakan Ouosso, USİAD Genel başkanı Nevaf Kılıç ve beraberindekiler ilk olarak Mersin OSB (Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ederek model fabrika yalın üretim ve yenilik Merkezini gezdi. Fabrika hakkında bilgi alan bakan Ouosso ve Kılıç daha sonra sırasıyla Mersin Valisi Sayın Ali İhsan Su’yu, Mersin Limanı ( Mip ) Merkezi ziyaret etti.

Ziyaretlerin ardından Deniz Botu ile liman gezisi yapıldıktan sonra  Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ziyaret edildi. USİAD Başkanı Kılıç  Gösterdiği ilgi ve alakadan ve Misafirperverliğinden dolayı Yenişehir Belediye Başkanı Sayın Abdullah Özyiğit'e teşekkür ederek memnuniyetlerini dile getirdi.

AK Parti Mersin Milletvekili ve Türkiye-Kongo Cumhuriyeti Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hacı Özkan da katıldığı toplantıda ülkenin yatırım olanakları hakkında bilgi verildi. Kongo’nun özellikle yer altı zenginlikleri ve petrol ile öne çıktığı vurgulanan toplantıda her tür imkan bulunmasına rağmen yeterli tecrübe olmaması nedeniyle üretim yapılmadığı anlatılarak Mersinli iş insanları yatırıma davet edildi.

“DÜNYA EKONOMİLERİNİN GELECEĞİ AFRİKA’DA”

Kongo Hükümeti’nin de yabancı yatırımcıyı desteklediğini, bu nedenle son dönemlerde özel ekonomi bölgeleri oluşturulduğunu kaydeden Bakan Ouosso, yabancı yatırımcılara önemli kolaylıklar sağladıklarına işaret etti. “Unutulmasın ki dünya ekonomilerinin geleceği Afrika’da,” diyen Ouosso,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kongo da bu noktada çok avantajlı bir noktada. Ülkemize bugünden yatırım yapan kazançlı çıkar. Yatırımlarda gümrük başta olmak üzere birçok vergiden muafiyet tanınıyoruz. Su, elektrik gibi girdi maliyetlerine uygun şartlarla ulaşmanız mümkün. Sizlerin üretim deneyimi bizler için çok önemli.”

Demiryolu bağlantılı limanları ile çevredeki birçok komşu ülkenin ticari anlamda dışa açılan kapısı olduklarına da değinen Ouosso, stratejik önemleri nedeniyle her türlü alanda üretime açık olduklarını belirtti. “Verimli topraklarımız bulunması, bol suyumuz olmasına rağmen tarımsal üretimin tamamını ithal ediyoruz.” diyen Ouosso, özellikle tarım ve hayvancılık üzerine yapılacak yatırımları beklediklerini söyledi.

“BİZİM TİCARET ANLAYIŞIMIZ KARŞILIKLI KAZANMA ÜZERİNE KURULUDUR”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin ile Kongo arası ticari ilişkilerin istenen düzeyde olmadığını ancak önümüzdeki süreçte diyalogların artmasıyla gelişeceğine inandığını söyledi. Türkiye’nin ticari anlayışının dünyanın hiçbir ülkesine benzemediğini kaydeden Kızıltan, sömürü düzeni yerine karşılıklı kazanma anlayışı üzerine ticaret yürütüldüğünü, Kongo’ya yapılacak yatırımlarda da bu anlayışa devam edeceklerinden kimsenin kuşku duymaması gerektiğini vurguladı.

‘’ÖNEMLİ YATIRIMLARIN ALT YAPISI OLUŞTU’’

Ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulunan USİAD başkanı Nevaf Kılıç ise şunları söyledi:

 “Bu ziyaret ülkemiz ve Mersin açısından önemli bir ziyaret oldu. Oldukça verimli geçen iş ziyaretinde Kongo’ya yönelik yapılacak olan karşılıklı olarak çıkar sağlayacak yatırımlar konuşuldu. İki ülke açısından da önemli yatırımların gerekli ilgiyi gösterdikleri için teşekkür ediyorum.”

Bakmadan Geçme