Ülkücü Mahir Damatlar, 41 yıl sonra aynı zindanlarda

Ülkücülerin öncü isimlerinden Mahir Damatlar 12 Eylül döneminde mahkûm olarak ve kaldığı işkence gördüğü Ulucanlar Cezaevi'ni ziyaret etti.

Ülkücü Mahir Damatlar, 41 yıl sonra aynı zindanlarda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 "13 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNA EN ADİ İŞKECELERİ YAPTILAR”

Ulucanlar Cezaevi’ni 41 sene sonra ziyaret eden Damatlar türlü işkencelere şahit olduğunu belirterek, "Yanımıza 13 yaşındaki bir kız çocuğunu getirip en adi işkenceleri yaptılar. Bir tek şey istediler, dayısının yerini. Bunun için aklını oynattı o çocuk. ” dedi.

300 KİŞİ 50 KİŞİ İDAM EDİLDİ

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden tam 41 sene geçti. Yaşanan darbe sonrası cezaevlerinde yapılan işkenceler sonucu 171 kişi olmak üzere yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi ise idam edildi. Dönemin ülkücülerinin önde gelen isimlerinden Mahir Damatlar, tam 41 sene sonra mahkûm olarak kaldığı ve türlü işkencelere şahitlik ettiği Ulucanlar Cezaevi’ni ziyaret etti.

“BİR DAHA YAŞANMAMASI GEREKEN OLAYLARI TEKRAR DİLE GETİRMEYE ÇALŞIYORUZ”

O dönem Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte Ülkü Ocakları yöneticilerinden olan Damatlar,“O zamanlar malum olaylar döneminde zaman zaman biz buraları ziyaret ederdik. Zorunlu ziyaretler olurdu. Şimdi de 40 yıl sonra tekrar eski hatıraları yad ederek bir daha yaşanmaması gereken olayları tekrar dile getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

“ORTADA BİR DEVLET GÖRÜNTÜSÜ OLMADIĞI İÇİN MECBUREN TEDBİR ALIYORDUK”

Ulucanlar Cezaevi’nin ibretlik bir yer olduğunu belirten Damatlar, “Gerçekten olmaması gereken olaylar 1980 öncesinde hepimizin yolunu bir şekilde buraya düşürüyordu. Yaşadığımız ihanetlerin değişik bir şekli de o zaman vardı. Ortada bir devlet görüntüsü olmadığı için bizler hem okullarımızda okuyabilmek için hem evlerimize rahat gidebilmek için mecburen tedbirler alıyorduk. O tedbirler olayları getiriyordu. Çatışma oluyordu mutlaka ve o çatışmalarda da kanun devreye giriyordu, biz buralara mahkûm olarak getiriliyorduk. ” diye konuştu.

“O DÖNEMİN FETÖ’SÜ KENAN EVREN VE ARKADAŞLARI”

Türkiye’nin o dönem yapılan darbe sonucu on yıllarca geriye gittiğini söyleyen Damatlar, “O zamanın FETÖ’sü Kenan Evren ve arkadaşları o şerefli silahlı kuvvetleri sevk ederek bu milletin evlatlarına bu zulmü yaptı.” ifadelerini kullandı.

“İŞKENCEDE ÖLDÜRDÜLER, AİLESİNE İNTİHAR ETTİ DEDİLER”

Mahir Damatlar, türlü işkencelere şahit olduğu, cezaevlerinde uygulanan işkencelere ilişkin ise şunları söyledi: “Ben sorgulanırken yanımda 16 yaşında Bekir Bağ isimli bir kardeşimizi şehit ettiler. Ben kendimden bahsedersem ona saygısızlık etmiş olurum, çünkü o işkencede öldürüldü. Sonra da götürdüler Mamak Cezaevi’ne, kendini astı, intihar etti diye ailesine haber verdiler. Bunun dışında Malatya’da Aydın Demirkol isimli öğretmen kardeşimizi işkenceyle öldürüp, 5. kattan aşağıya attılar. Mamak Cezaevi’nde Hüseyin Kurumahmut isimli kardeşimizi kafasında namaz takkesi var diye copla vurup şehit ettiler, hem de 1987 yılıydı. Bunların yanında kendimize yapılan işkenceyi anlatırsak haksızlık olur. Yanımıza 13 yaşındaki bir kız çocuğunu getirip en adi işkenceleri yaptılar. Bir tek şey istediler, dayısının yerini. Bunun için aklını oynattı o çocuk. ”

“GEÇMİŞTEKİ BU KARANLIK GÜNLERİ BİLMEMİZ LAZIM Kİ O GELECEĞE DAHA NET BİR ŞEKİLDE BAKALIM”

Temennisinin bir daha o günlerin yaşanmaması olduğunu belirten Damatlar, “Umarım biz hep ileriye bakarız ve kendi gücümüzün farkında oluruz. Biz bu bölgenin büyük bir devletiyiz. Bunu kavradığımız zaman gençlerimiz uzayda Akıncı’yı uçuruyorlar. Artık kendimizi tanımalıyız ve bilmeliyiz. Bugün 40 sene evvelinden bahsettik. Aslında normalde ben geçmişi çok konuşmuyorum, istikbale yöneliyorum. Mutlaka geçmişteki bu karanlık günleri bilmemiz lazım ki o geleceğe daha net bir şekilde bakalım. ” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme