Ukraynalı çocuklar artık mahzun... Hayata tutunmak için neden arıyorlar...

Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen, şüphesiz yerinden yurdundan olan çocuklar oldu. Savaş mağduru çocuklar şimdi hayata tutunmaya neden arıyor.

Ukraynalı çocuklar artık mahzun... Hayata tutunmak için neden arıyorlar...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rusya'nın saldırısı nedeniyle Ukrayna'da binlerce aile ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor ve bu savaş ortamından en çok çocuklar etkileniyor.

Ülkenin dışında ya da kendi ülkesinde yerinden edilmiş şekilde yaşamını sürdürmek zorunda kalan binlerce çocuk, kriz ortamlarında ağır bedel ödüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, 24 Şubat-3 Mart arasında büyük oranı Polonya'ya olmak üzere 1 milyon 209 bin 976 mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere göç etti.

GÖÇÜN EN BÜYÜK MAĞDURLARI ÇOCUKLAR

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) verilerine göre, 7 günde evlerini terk etmek zorunda kalan çocuk sayısı 500 bin. Ne yaşadığını bilmeyen binlerce çocuk ülkelerini, hatıralarını geride bırakarak  aileleriyle göç ediyor.

Ukrayna'dasavaş nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan ailelerin Türkiye'ye tahliyeleri gruplar halinde devam ediyor. Bazıları kundakta bazıları da annesinin yanında çok sayıda çocuk, aileleriyle Türkiye'ye geldi.

"ÇOCUKLAR BOMBA SESLERİNDEN SÜREKLİ AĞLIYOR"

Ukrayna'dan gelen Tatyana Stepanova, bu savaşta en büyük zararı çocukların gördüğünü dile getirdi. 3 yaşındaki kızını da alarak Türkiye'ye geldiğini anlatan Stepanova, "Ben çocuğumla beraber geldim. Erkekleri bırakmıyorlar, herkes eşini orada bırakmak zorunda kaldı. Belki de birçok çocuk babasız kalacak. Oradaki durum çok kötü, felaket, her yerde savaş var. O yüzden kaçıp Türkiye'ye geldik. İnsanlar evsiz kalıyor. Çocukları, kadınları öldürüyorlar. Çocuklar bomba seslerinden sürekli ağlıyor, korkuyor. Durum çok kötü." diye konuştu.

"ÇOCUKLARIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ. ÇOCUKLARA KIYIYORLAR"

Harkiv'den gelen Azerbaycanlı Ülker Başalıyeva ise Ukrayna'da savaşın her geçen gün şiddetini artırdığını dile getirdi. Bombalamanın başlamasıyla çocuklarının çok korktuğunu söylerken gözyaşlarını tutamadı.

Başalıyeva, "Çocuklarımız çok korktu, çocukların ölmesini istemiyoruz. Çocuklara kıyıyorlar, çocuklar ölüyor. Çocuklar yol boyunca çok korktu, sürekli ağladı. Her şeyimizi bırakıp geldik. Benim çocuklarım korkudan gece gündüz uyumadı. Biz sadece Ukrayna'da değil, hiçbir yerde savaş olsun, çocuklar ölsün istemiyoruz. Her şey çok kötüydü orada." dedi.

Bakmadan Geçme