Ukrayna'daki Türkler anlattı: 'Lviv'de kruvasancılar bile halâ açık, patlama yok.'

Ba(ğ)zı Konular programına Ukrayna Lviv kentinden canlı bağlanan Can Tozkoparan, bulundukları yerde patlama olduğu haberlerini yalanladı. 

Ukrayna'daki Türkler anlattı: 'Lviv'de kruvasancılar bile halâ açık, patlama yok.'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bülten TV Genel Yayın Yönetmeni Selma Kara’nın sunduğu Ba(ğ)zı Konular programına Ukrayna Lviv kentinden canlı bağlanan Turizmci Can Tozkoparan, Lviv’de ve Ukrayna’da yaşananları anlattı. 

“BİZİ GERÇEKTEN ÇOK HABERLER KORKUTUYOR”

Lviv’de Türk ve dünya medyasında sözü edildiği gibi herhangi bir problemin olmadığını, ancak Kiev’de sorunlar yaşandığını belirten Tozkoparan, “Lviv’de günlük yaşam sürüyor. Hatta buranın kruvasancıları ünlüdür. Onlar yine 24 saat boyunca açık. Bizi asıl bu tür haberler korkutuyor.” dedi.

“LVİV’DE HALK GÜNLÜK HAYATINA DEVAM EDİYOR, PATLAMA YOK”

Tozkoparan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sabah saat 9 ile 11 buçuk arasında Lviv’de çok fazla bir sorun yoktu ama Kiev’de insanlar saat 11 buçuktan sonra Merkez Bankası para akışını kısıtladı ve kimse nakit para çekemedi ATM’lerden. O nedenle biraz sıkıntı yaşadı halk. Ama Lviv’de ne bir tank ne de uçaksavar görülmedi. Türk basınını takip ediyorum. Lviv vuruldu dendi ana bir tane bile bomba düşmedi. Lviv’de halkta silahlanma olmadı. Bugün, kesinlikle silahlanma olmayacağına dair anons yapıldı. Türkiye’de bazı haberlerde bu vardı ama biz buna şahit olmadık. İnsanlar daha yapıcı. Burası din merkezli. Çok fazla kilise var. Daha yapıcı düşünüyor insanlar. İnşallah yakın zamanda bu süreç sona erer. Ivan Franco bölgesinde dronlar uçtu dendi, sadece 3, 4 tane atış oldu ve çıktı. Bizi bu haberler korkutuyor. Umarım bu tarz yalan haberler çok olmaz. Şu anda Lviv halkı günlük hayatına devam ediyor. Lviv’de meşhurdur kruvasan. 24 saat açık, hiç kapanmadı. Halk günlük hayata devam ediyor. Bir savaş yok gibi davranıyorlar. Belki de 2014 yılından bu yana alışkın oldukları için. Biraz önce bir sokak sanatçısı insanlar rahatlasın diye mini bir konser de verdi. Ama Kiev’de sokağa çıkma yasağı var.” 

“TAHLİYE UÇUŞLARI 3 MART’TA BAŞLAYACAK”

Kiev’de ise sürecin çok sıkıntılı olduğunu belirten Tozkoparan, tahliye uçuşlarının 3 Mart’ta başlayacağını söyledi. Tozkoparan, “Çernigiv diye bir şehir var Ukrayna’da oradan giriş yaptı Rus askerleri zaten. Burası Kiev’e çok yakın. Burada çok sayıda atışlar oldu. Korku üst düzeyde. Yollar sıkıntılı. Slovakya sınır tarafından inanılmaz bir yığılma var. Gelen misafirlerimiz bugün şoke oldu. Hepsi Polonya sınırından kaçmak istedi. Bütün uçuşlar durduğu için Türkler burada kaldı. Bize 3 Mart tarihi verildi, o tarihte tahliye uçuşları başlayacak. Dün bazı misafirlerimizi gönderdik ama bugün bazı uçuşlar iptal oldu. Kimse bu uçuşların iptal olacağını beklemiyordu.” diye konuştu. 

Herhangi bir patlama olmasa da, bankalarla ilgili sorun yaşandığına dikkat çeken Tozkoparan, şunları söyledi:
“Marketten alışveriş yaparken kredi kartlarının geçmediğini gördük. Hesap kartlarının geçtiğini gördük. Bu nedenle kasalarda kuyruklar oldu. Bankadan hesabımızdan para çekmek istedik. Hepsini çekmek istedik. Ancak limit konuldu. İstediğimiz rakamın 4’te 1’ini alabildik. 2 gün sonraya tarih verdiler. Ama bu bize özel değil, Ukraynalılar da aynı uygulama ile karşı karşıya kaldı.” 

FIRSATÇILIK BAŞLADI

Ukrayna’da turistler için en büyük problemin, esnafın fırsatçılığı olduğunu dile getiren Tozkoparan,Ama en çok canımızı sıkan olay fırsatçılık. Lviv’de oteller günlüğü 30 Dolar’dan bir anda 75 Dolar’a çıktı. Ukraynalı ev sahipleri günlük 40 Dolar’dan verdiği evleri 80, 90 Dolar’a vermeye başladı.” dedi. 

Sürecin çok uzamayacağına inandıklarını dile getiren Tozkoparan, “İnsanlar Moskova’da çıktı. Ukrayna’nın lehine birçok toplantılar yapıyor. Umarım bir şeyler değişir. Umudumuz öyle. Zor bir süreç ama atlatacağımızı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme