Ukrayna: Buça'daki dehşet buzdağının görünen kısmı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Buça'daki dehşetin, 'buzdağının görünen kısmı', Mariupol'deki durumun ise 'çok daha kötü' olduğunu belirtti.

Ukrayna: Buça'daki dehşet buzdağının görünen kısmı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Polonya'nın başkenti Varşova'daki görüşmelerinin ardından Ukrayna'daki son duruma ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Ukraynalı Bakan Kuleba, ülkesinin Kiev için savaşı kazandığını fakat savaşın hala devam ettiğini vurgulayarak Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki yeni büyük ölçekli taarruzuna hazırlandıklarını bildirdi. Rusya'nın, Donetsk ve Luhansk'da daha fazla bölgeyi ele geçirmeye çalışacağını belirten Kuleba, "Kanayan Mariupol'ü ele geçirmeye çalışacaklar. Buça'da gördüğümüz vahşet, Rus ordusunun bugüne kadar Ukrayna topraklarında işlediği tüm suçların buzdağının görünen kısmı ve size abartmadan büyük bir üzüntüyle söyleyebilirim ki Mariupol'deki durum, Buça'da ve Kiev yakınlarındaki diğer şehir ve kasaba ve köylerde gördüklerimize kıyasla çok daha kötü. Buça, Mariupol ve diğer yerlerin dehşeti ciddi G7 ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları gerektiriyor." dedi. Kuleba, Batı'nın Rus savaş makinesini, fosil yakıt ödemeleriyle, Rusya ile Batılı ülkeler arasında devam eden ticaretle, Rus bankaları aracılığıyla SWIFT ile bağlantısı henüz kesilmemiş finansal işlemlerle beslemeye devam ettiğini ve  "Buça kurbanları ve Ukrayna halkı adına ortaklarımızdan Rusya'ya bu hafta en ağır yaptırımların uygulanmasını talep ediyorum." ifadelerini kullanan Kuleba, bunun, Ukrayna Dışişleri Bakanı olarak kendisinin değil, tecavüz, işkence ve cinayet mağdurlarının talebi olduğunu ekledi. Kuleba, Rusya'ya bazı yaptırımın neden uygulanamayacağına dair on binlerce argüman duyduğunu belirterek tereddütlerin bir kenara bırakılarak, Rus savaş makinesini durdurmanın zamanı geldiğini söyledi.

Bakan Kuleba: İsteksizlikleriniz Veya argümanlarınız varsa, önce Buça'ya gidin, sonra benimle konuşun."

Kuleba: "Yasaklı Rus bankalarını SWIFT'ten çıkarmaya veya Rus gazını, petrolünü ve kömürünü almaya devam etmeye, Rusya'ya satılan veya Rusya'dan satın alınan ürünleri limanlara ve ürünlerini Rus gemilerini almaya devam edip etmeme konusunda hala şüpheleri olanlar için meslektaşlarımı, yabancı temsilcileri (Buça'ya) davet ediyorum. Hepsini vakit kaybetmeden küçük bir köyü ziyaret etmeye ve toplu mezarın önünde durarak öldürülmeden önce tecavüze uğrayan ve Rusların suçlarının izlerini saklamak için ateşe vermeye çalıştığı ölü Ukraynalı kadınların cesetlerini görmek için Buça'ya davet ediyorum. Bu konuşmamı, bu hafta NATO'da, AB'de, G7 Bakanlar toplantısında bir araya gelecek olan tüm dışişleri bakanlarına yapıyorum. Rusya'yla iş yapmanın gerekliliği konusunda şüpheleriniz, isteksizlikleriniz veya argümanlarınız varsa, önce Buça'ya gidin, sonra benimle konuşun." dedi. Kuleba, daha fazla silaha sahip olmaları durumunda, bu savaşı o kadar çabuk kazanabileceklerini ve Rusya'nın daha fazla suç işlemesini önleyebileceklerinin altını çizdi. Ayrıca Kuleba, mevkidaşı Liz Truss'un Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması çağrısını tekrarlayarak, bunun 'derhal' yapılması gerektiğine dikkat çekti.

"Buça'daki barbarca suçların faillerinin adalete teslim edilmesini sağlayacağız"

Bakan Truss da Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerinden kurtardığı başkent Kiev yakınlarındaki Buça kenti sokaklarında görülen sahneleri asla unutmayacaklarını belirterek tecavüz ve cinsel şiddetin yanı sıra sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürüldüğüne dair katliam delilleri gördüklerini belirterek"Bu barbarca suçların faillerinin adalete teslim edilmesini sağlayacağız." diyen Truss, İngiltere'nin, müttefikleriyle Putin'in korkunç savaşını durdurmak için çabalarını hızlandıracağını ekledi.

Bakmadan Geçme