Türkiye-Özbekistan ilişkileri güçleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Özbekistan'a yapacağı ziyaretle iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin en üst düzeye ulaşması bekleniyor.

Türkiye-Özbekistan ilişkileri güçleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bağımsızlığını 31 Ağustos 1991'de ilan eden Özbekistan ile kendisini 16 Aralık 1991'de ilk tanıyan ülke olan Türkiye arasında 4 Mart 1992'de diplomatik ilişkiler tesis edildi. 4 Mart'ta Türkiye-Özbekistan diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30. yılı kutlandı.

TÜRKİYE, 2021'DE ÖZBEKİSTAN'DA EN ÇOK ŞİRKET KURAN ÜLKE OLDU

Türkiye, geçen yıl 407 firmayla Özbekistan'da en çok şirket kuran ülke oldu. Ocak 2022 itibarıyla ülkede faaliyet gösteren Türk sermayeli şirket sayısı 2 bin 123'e ulaştı. Türkiye, Rusya ve Çin'in ardından Özbekistan'da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu.

Türk şirketleri en çok Taşkent, Semerkant ve Fergana bölgelerinde kurulurken, Türk iş adamları Özbekistan'da özellikle tekstil, inşaat, sanayi, sağlık, ticaret ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

BU YIL İKİLİ TİCARET HACMİNİN İLK DEFA 2 MİLYON DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Uzmanlar, geçen yıl iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin yüzde 70 arttığına dikkati çekerek bu yıl da ülkeler arasındaki ticaret hacminin en az yüzde 50 artmasını öngörüyor.

Erdoğan'ın yapacağı ziyaretle iki ülke arasındaki ticaret hacminin diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılının kutlandığı 2022'de, tarafların daha önce hedeflediği 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

TÜRKİYE KONSEYİ'NİN BU YILKİ ZİRVESİ ÖZBEKİSTAN'DA YAPILACA

Merhum Cumhurbaşkanı İslam Kerimov döneminde, 2000'de yapılan Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirvesi'ne cumhurbaşkanı düzeyinde, 2001'de düzenlenen zirveye ise meclis başkanı düzeyinde katılım sağlayan Özbekistan, Mirziyoyev'in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türk Konseyi'ne yeniden ilgi gösterdi ve 17 yıllık aranın ardından 2018'de Bişkek'te yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi toplantısına katıldı. Özbekistan 2019'de da Türk Konseyi'ne resmen üye oldu.

Türk Devletleri Teşkilatının yeniden yapılandırılmasının ardından teşkilatın bu yılki zirvesinin 11 Kasım'da Özbekistan'da düzenlenmesi planlanıyor.

Bakmadan Geçme