Türkiye, kadın buluşçularda Amerika'yı geride bıraktı

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2022 raporuna göre kadın buluşçu sıralamasında Türkiye, İspanya, Çin ve Güney Kore'den sonra 4'üncü sırada yer alıyor.

Türkiye, kadın buluşçularda Amerika'yı geride bıraktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de bir patent firmasının Genel Müdürü Cumhur Akbulut, reel sektörde kadın ağırlığının her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2022’de yayınlanan verilerinde bir önceki seneye göre kadın buluşçuların artış hızının başında İspanya, sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor." dedi.

TÜRKİYE AMERİKA VE İSRAİL'İ GERİDE BIRAKTI

WIPO verilerinde özellikle Uluslararası Patent (PCT) başvurularının yer aldığı kısımda toplam başvurular içerisinde kadın buluşçuların oranının 2006’da yüzde 16,5 olduğunu keydeden Akbulut, "2021 PCT başvurularını ele aldığımızda kadın mucitlerin oranı yüzde 35’e ulaştı. 2020’de bir önceki yılı göre ülkeler özelinde yapılan kadın buluşçuların gerçekleştirdiği başvurularda artış hızı oranı olarak İspanya başı çekti. Sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor." diye konuştu.

Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını belirtti.

BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA BULUŞLARINDA KADINLAR ÖNDE

Kadın mucitlerin özellikle, biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendiğini aktaran Akbulut, "Bu sektörlere yönelik geliştirilen ürünlerin yüzde 30’unda kadınların imzası var. Ayrıca biyoteknoloji, ilaç ve organik kimya alanlarındaki yapılan patent başvurularının yüzde 60 kadınlardan oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme