TBMM'de kabul edilerek yasalaştı!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ile kat Mülkiyeti Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM'de kabul edilerek yasalaştı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Buna göre, taksitle satış sözleşmelerinde temerrüt durumunda kalan borcun tümünün peşin kılınmasına ilişkin koşullar, Türk Borçlar Kanunu ile uyumlu ve tüketici lehine olacak şekilde değiştiriliyor.

CAYMA HAKKI HÜKÜMLERİ UYGULANACAK

Tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın cayma hakkı hükümleri uygulanacak.

36 AYDAN 48 AYA ÇIKARILACAK

Ön ödemeli olarak satılan konutlar, sözleşmede belirlenen tarihte tüketicilere teslim edilecek. Büyük ölçekli konut projelerinde inşaatın tamamlanması çok uzun süreler alabildiği için ön ödemeli olarak satılan konutların tüketicilere azami teslim süresi 36 aydan 48 aya çıkarılacak.

HER BİR İŞLEMDEN SORUMLULUĞU BULUNACAK

Tüketicinin bilgilendirilmesine ilişkin yönetmelikte düzenlenen ön bilgilendirmede bulunması zorunlu unsurlardaki eksikliklerin aracı hizmet sağlayıcıdan kaynaklanması durumunda sorumluluk, aracı hizmet sağlayıcıda olacak. Aracı hizmet sağlayıcıların, satıcı veya sağlayıcılar ile olan sözleşmelerine uymaması nedeniyle düzenlemelere aykırılığa yol açarsa, aykırılık teşkil eden her bir işlemden sorumluluğu bulunacak.

EN FAZLA 10 YIL İÇİN KURULACAK

Devre mülk hakkı veren sözleşmeler de dahil olmak üzere tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleşmesi kurulamayacak. Devre mülk hakkı veren sözleşmeler hariç olmak üzere, devre tatil sözleşmeleri en fazla 10 yıl için kurulacak.

‘ÖZEL SERVİS’ İBARESİ KULLANILACAK

Tüketicilerin, firmaların doğru ve güncel yetkili servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, herhangi bir aldatıcı uygulama nedeniyle mağdur olmamaları amacıyla üretici ve ithalatçılara, tüm yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan sisteme kaydetme zorunluluğu getiriliyor. Yetkili servis istasyonlarının dışında tüketicilere hizmet sunan özel servis istasyonlarının yetkili servis istasyonu algısı oluşturacak şekilde hizmet vermesinin önlenmesini teminen özel servis istasyonlarına servis fişi, tabela ve broşür gibi her türlü tanıtım ve faaliyetlerinde ‘özel servis’ ibaresi kullanma zorunluluğu getiriliyor. 2022 yılı için 10 bin 280 Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklara ilçe tüketici hakem heyetleri, 10 bin 280 Türk Lirası ile 15 bin 430 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklara ise büyükşehir statüsünde bulunan illerdeki il tüketici hakem heyetleri bakmaktadır.

Yapı ruhsatı alınmış taşınmazlarda 5 yıl süresince devre mülk, mülkiyet payına bağlı ayni hak sağlayan devre tatil veya şahsi hak sağlayan devre tatil satışı yapılabilecek.

Bakmadan Geçme