Süleyman Soylu resmî rakamları açıkladı.. Kaç Suriyeli oy kullanacak?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında, Türkiye'de vatandaşlık verilen ve oy kullanacak Suriyeli sayılarını açıkladı.

Süleyman Soylu resmî rakamları açıkladı.. Kaç Suriyeli oy kullanacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

NTV canlı yayınında Ahmed Arpat'ın programında açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, Türkiye'de 4 milyon civarında Suriyeli bulunduğunu ve bunlardan 211 bin 908'ine vatandaşlık verildiğini açıkladı. 

"211 bin 908 SURİYELİYE VATANDAŞLIK VERİLDİ"

Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 70'inin güvenli dönüş sağlanması durumunda dönmek istediklerini belirten Bakan Soylu, şunları söyledi: 

"Türkiye'de 3 milyon 650 bin Suriyeli kardeşimiz var. 3 milyon 222 bin mülteci var. 1 milyon 400 bin de ikametli var. 517 bin Suriyeli şu ana kadar gönüllü geri döndü. Güvenli, onurlu ve gönüllü geri dönüşün altyapısını da hazırlıyoruz. 1 milyon 20 bin kişiye sosyal uyum eğitimi verildi. İdlib'de 62 bin briket ev kurduk, yıl sonunda 100 bin 800 eve ulaşacağız. Briket evlerimizi özellikle bağışlarla yapıyoruz. Fırat Kalkanı bölgesinde ayrıca 6 bin 600 konutun yapımına başladık. 1 milyon Suriyelinin geri dönüşünü temin edebilme hazırlığındayız. Suriye'nin kuzeyinde 200 binden fazla konut yapacağız. Türkiye'de Afgan, Pakistan, Uygur Türkü, Ahıska, Suriyeli, Mısır'dan gelenler, Libya, Lübnan, yani kim varsa devlet olarak bunlarla temas halindeyiz. Gerek eğitim gerek diğer hizmetler vesilesiyle temas halindeyiz. Hem de bunların oluşturduğu sivil toplum örgütleriyle hep temas halindeyiz. Dünya da bu işi böyle yürütüyor. Aylardan beri bunun toplantılarını gerçekleştiriyoruz. Kim gider, bunun şartları nasıl olur? Burada da bir sistem kuruldu. Zannediyorum bu yılın sonu itibariyle gidiş başlayacak. Araştırmalara göre yüzde 70'i güvenli dönüş sağlanması durumunda dönmek istediğini söylüyor."

"120 BİNİ OY KULLANACAK" 

Öte yandan Bakan Soylu, Suriyeli seçmen sayıları ile ilgili olarak ise, "Türkiye'de 211 bin Suriyeliye vatandaşlık verildi. 120 bini de oy kullanacak. Bunlar kimler? Çok kriterimiz var. Mühendisi, mimarı, doktoru, iyi öğrencisi, sigortalı çalışanı var. Yani bir ara bir şikayet vardı ya, en iyilerini alıp Avrupa'ya götürüyorlar diye. Türkiye bir çadır devleti değildir. İlk kez de vatandaş yapmıyor. Vatandaş yapmasının kriterleri var, güvenlik soruşturması var, safahatları var. Bunlar da kanunla belirlenmiştir." diye konuştu. 

Bakmadan Geçme