Srebrenitsa Soykırımı nedir ve ne zaman oldu?

Srebrenitsa Katliamının üzerinden tam 27 yıl geçti. Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenler bugün dualarla anılıyor.

Srebrenitsa Soykırımı nedir ve ne zaman oldu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Temmuz 1995'te Sırp ordusu tarafından öldürülen 8372 Bosnalı'nın acısı dün gibi hissediliyor. 2’inci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olan bu katliamda binlerce masum acımasızca katledildi.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR?

Srebrenitsa Katliamı 1991-1995 yılları arasında meydana gelen Yugoslavya İç Savaşı'nın son dönemlerine meydana gelmiştir.Sırp ordusu tarafından Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrine başlattığı 95 Kriyava harekatında 8372 masum Bosnalı'yı katlettiği olay Srebrenitsa Katliamı veya Srebrenitsa Soykırım'ı olarak adlandırılıyor. Katliamı gerçekleştiren Sırp ordusunun başında Ratko Mladiç bulunuyordu.Ağır silahlar ile Srebrenitsa'da katliam gerçekleştiren Sırp ordusu birçok kadın ve küçük çocuğun ölümüne sebep olmuştur.

Bu katliama ‘Akrepler’ ismi verilen Sırp özel kuvvetleride katılmıştır. Bu katliamda kadınlar ve küçük yaşta çocukların öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR VE NE ZAMAN OLDU? 

Savaş sırasında Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen kentte bulunan 400 silahlı Hollanda barış gücü askeri bu katliamı engelleyememiştir. Srebrenitsa katliamı, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşen en büyük toplu insan kıyımıdır.Srebrenitsa katliamı Avrupa'da hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olarak bilinmektedir.

Bakmadan Geçme