SADAT nedir? Adnan Tanrıverdi kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün önüne gittiği SADAT kurumu nedir, neler yapar? Kurumun kurucusu Adnan Tanrıverdi kimdir, sizler için derledik.

SADAT nedir? Adnan Tanrıverdi kimdir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kemal Kılıçdaroğlu'nun son ziyaret ettiği SADAT kuruluşu internette hakkında en çok araştırma yapılanlardan. Peki nedir SADAT?

Tam adı Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş olan SADAT, emekli tuğgeneral Adnan Tanrıverdi tarafından 28 Şubat 2012 tarihinde kuruldu. Tanrıverdi ile birlikte 23 emekli subay ve astsubayın da yer aldığı şirketin yönetim kurulu başkanlığını Adnan Tanrıverdi ile oğlu Mehdi Tanrıverdi yapıyor. 

Merkezi İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan ve bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) emekli olan çok sayıda askerin olduğu SADAT, danışmanlık, eğitim, konvansiyonel askeri eğitim, alışılmadık askeri eğitim, özel kuvvetler eğitimi ve ordu donatımı üzerine çalışıyor.

SADAT, kendisini, silahlı kuvvetlerin boşluğunu dolduran bir kuruluş olarak tanımlıyor. Açıklamasında da, “Ülkemizin Silahlı Kuvvetlerinin yetişemediği ülke ve askeri sahalardaki boşluğu doldurmak üzere milli sorumluluk hisseden kişilerin bir araya gelerek oluşturduğu, yasal bir şirkettir” olarak tanımlıyor. İnternet sitesinde kendi misyonunu, “İslam ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmayı ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yerini almasına yardımcı olmak." ifadelerine yer veriliyor. 

ADNAN TANRIVERDİ KİMDİR?

8 Kasım 1944'de Konya'nın Akşehir ilçesinde doğan Adnan Tanrıverdi ilkokul, ortaokul ve liseyi Akşehir'de bitirdi. 1962-1963 öğrenim yılında bir yıl ilkokulda vekil öğretmen olarak görev yaptı. 1963-1964 öğrenim yılında bir yıl İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümünde öğrenim gördü.

1964 yılında Kara Harp Okuluna girdi. 30 Ağustos 1966 yılında; Topçu Subayı olarak pekiyi derece ile Kara Harp Okulunu bitirdi. 1967 yılında Topçu ve Füze Okulu Subay Temel Kursunu ikincilikle bitirdi.

Sırasıyla; 23ncü Piyade Tugayı 8inci Topçu Taburunda (İstanbul), 10uncu Piyade Tümeni Topçu Alayında (Tatvan), 58inci Topçu Er Eğitim Tugayı Karargah Bölüğü ve 1inci Topçu Taburunda Batarya Komutanlıkları (Burdur) görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 1970'de Üsteğmen, 30 Ağustos 1973'de Yüzbaşı rütbesine yükseltildi. Topçu Ve Füze Okulu Kurslar Alayı Yedek Subay taburunda Yedek Subay Bölük Komutanlığı yaptı.

Akademi öncesi Özel Tekamül Kursları, Fransızca Temel Kursu ve Gayri nizami Harp Kursu gördü.

1990 yılında 8inci Kolordu Topçu Alay Komutanlığı (Malazgirt) görevine atandı. Bu görevde iken 30 Ağustos 1992 tarihinde Tuğgeneralliğe yükseltildi.

1992-1995 yılları arasında üç yıl 2inci Zırhlı Tugay Komutanlığı (Kartal), 1995-1996 yıllarında da Kara Kuvvetleri Sağlık Daire Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 30 Ağustos 1996 yılında kadrosuzluktan emekliye sevk edildi.

Emekliye ayrıldıktan sonra, 1997:1998 yılları arasında bir yıl süre ile fahri olarak , Üsküdar FM Radyosunun Genel Koordinatörlük görevini yürüttü. 30 Mayıs 2004 tarihinde İhlâs Marmara Evleri Camii Yaptırma ve Yardım Derneği Yönetim Kurulunda yer aldı. 28 Kasım 2004 : 22 Kasım 2009 tarihleri arasında Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) nin Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

Ağustos 2016 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atandı.

Bakmadan Geçme