Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş 10. gününde devam ediyor. Rusya duruyor mu? Ukrayna ne durumda? İşte savaşın 10. gününden detaylar...

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rus ordusunun şiddetli saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, şehirdeki askerlerin Rus ordusuna karşı şiddetli bir direniş gösterdiğini, düşmanı asker ve teçhizat kaybına uğrattığını belirtti.

  • BM: Ukrayna'da ölü ve yaralı sayısı 1000'i geçti

  • Zelenskiy'den, NATO'nun Ukrayna'yı uçuşa yasak bölge ilan etmeme kararına sert eleştiri

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşecek

  • Rusya, Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti

  • Kremlin: Dünya Rusya'nın izole edilebilmesi için fazla büyük

Terehov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şehirdeki askerlerin Rus ordusuna karşı şiddetli bir direniş gösterdiğini, düşmanı asker ve teçhizat kaybına uğrattığını ifade etti.

Harkiv Belediyesi Basın Servisinden yapılan açıklamada da bugüne kadar Harkiv’e düzenlenen bombardıman ve çatışmalarda 5'i çocuk ve 122'si sivil olmak üzere 188 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. 

RUSYA, MARİUPOL VE VOLNOVAHA’DAN SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN GEÇİCİ ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması için insani koridorların açıldığı belirtildi.

Söz konusu koridorların Ukrayna tarafı ile anlaşma ile açıldığına işaret edilen açıklamada, “Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulanacaktır.” ifadesine yer verildi.

UKRAYNA: RUSYA ATEŞKESE UYMADIĞI İÇİN İKİ KENTTE TAHLİYE DURDURULDU

Ancak Ukrayna, Rusya’nın ateşkes ihlali nedeniyle Mariupol ve Volnovaha kentlerindeki tahliye operasyonlarının durdurulduğunu bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, Rusya’nın daha önce insanları tahliye etmek için varılan ateşkes anlaşmasına uymadığını belirtti.

Timoşenko, bu nedenle Mariupol ve Volnovaha kentlerinde tahliye operasyonunu durdurduklarını ifade ederek, “Rus tarafı ateşkese bağlı kalmıyor, Mariupol’e ve çevresine ateş açmaya devam ediyor.” dedi.

RUSYA: UKRAYNA'DA 2 BİN 119 ASKERİ ALTYAPI TESİSİNİN İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, "Operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusunun 2 bin 119 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında 74 komuta ve iletişim merkezi, 108 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, Osa ve 68 radar istasyonu bulunuyor." dedi.

Bunların dışında 69 savaş uçağının karada, 21 savaş uçağının havada vurulduğunu aktaran Konaşenkov, 748 tank ve zırhlı araç, 76 çok namlulu roketatar, 274 topçu ve havan topu, 532 özel askeri araç ve 59 insansız hava aracının yok edildiğini kaydetti.

"GEÇİCİ ATEŞKES MOSKOVA SAATİYLE 18.00'DEN İTİBAREN YENİDEN BAŞLATILDI"

Rus ordusunun ve Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin bazı yerleşim birimlerini kontrol altına aldığını da belirten Konaşenkov, sabah saatlerinden itibaren Mariupol ve Volnovaha şehirlerinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkesin ilan edildiğini anımsattı.

Ancak Ukraynalı aşırı milliyetçi milislerin geçici ateşkesi kullanarak pozisyonlarını güçlendirdiğini dile getiren Konaşenkov, “Ukrayna tarafının milliyetçileri etkileme veya ateşkesi uzatma konusundaki isteksizliği nedeniyle geçici ateşkes Moskova saatiyle 18.00'den itibaren yeniden başlatıldı." diye konuştu.

Bakmadan Geçme