Muhtarlar milletvekillerinden şikayetçi: 'Seçimden seçime görüyoruz'

Erzurum, Van, Erzincan, Elazığ ve Bayburt'taki muhtarlar dernekleri başkanları, illerinin milletvekillerinden şikayetçi: 'Kendilerini seçimden seçime görüyoruz.'

Muhtarlar milletvekillerinden şikayetçi: 'Seçimden seçime görüyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bülten TV’de yayınlanan ‘Muhtarlar Konuşuyor’ programının konukları; Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Irmak; Erzincan Muhtarlar Derneği Başkanı Kurtuluş Kılıç; Elazığ Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ahmet Gül; Bayburt Muhtarlar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abubekir Altundaşoğlu; Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz oldu.

Bülten TV Genel Yayın Yönetmeni Selma Kara’nın sorularını yanıtlayan katılımcılar, şehirlerinin milletvekillerine ulaşamadıklarını, ulaşsalar bile sorunlarının çözümü noktasında herhangi bir karşılık bulamadıklarını ifade etti.

“TAZİYELER DIŞINDA KENDİLERİNİ GÖREMİYORUZ”

Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Irmak, milletvekillerinin muhtarlarla iletişim kurmadığını ifade etti. Muhtarlar olarak taziyeler dışında milletvekillerini görmediklerinin altını çizen Irmak, “19 Ekim Muhtarlar Günü’nden 691 muhtarın katıldığı; ev sahipliğini Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği2nin yaptığı programa sadece bir AK Parti milletvekili katıldı. O da Erciş ilçesinden olduğu için kendi ilçesinden gelen muhtar arkadaşlarımızla görüştü: milletvekili Abdulahat Arvas. Yani milletvekilleriyle çok görüşemiyoruz, çok da taleplerimiz olmuyor. Bir sorun olduğunda Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterimizle, Bakan Yardımcılarımız ve Bakanlarımızla iletişime daha kolay geçiyoruz. Taziye olduğu zaman başsağlığı mesajı ve bazen de taziyeler dışında milletvekillerimizi çok göremiyoruz.” dedi.

“AK PARTİ’YE EN ÇOK OY VEREN İL OLMAMIZA RAĞMEN…”

Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz da, Erzurum’un AK Parti’ye en çok oy veren il olmasına rağmen, milletvekillerinin ne Erzurum’un ne de kendilerinin sorunları ile ilgilendiklerini söyledi. Korkmaz, “Yüzde 72, yüzde 73,yüzde 76 oranında AK Partiye oy veren büyük şehirlerden birincidir. Erzurum’da bütün belediyelerimiz Ak Parti’de. Kırsal ilçelerimizde bir iki değişiklik var. Bu kadar AK Parti’ye Cumhurbaşkanımıza bağlı olmasına rağmen ama milletvekillerimiz sembolik. Yani nedir parti genel merkezinde talimat var gidin milletle bir araya gelin toplaşın kucaklaşın deniliyor. O milletvekilleri sadece genel merkezin şu dediğini yerine getirebilmek için sembolik olarak üç tane vatandaşın elini sıkıp merhaba nasılsın bir fotoğraf al hadi biz bugün Erzurum’da on tane yeri gezdik. Göstermelik milletvekilliği.” diye konuştu.

“MİLLETVEKİLLERİMİZ HEM AK PARTİ’YE HEM ŞEHRİMİZE YÜK”

Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milletvekillerimiz sınıfta kalmıştır. Erzurum’da 6 milletvekilimiz var. Milletvekilimiz hem Cumhurbaşkanımıza yük, hem Cumhurbaşkanımızın bağlı olduğu oartiye hem de Erzurum’a yük. Allah rızası için bir şehre milletvekili olmuşsun ve 20 yıldır Erzurum AK Parti’ye büyükşehirler arasında en fazla oy veren illerden biridir. Ve bütün belediyelerimiz AK Parti’de neredeyse. Bu kadar AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanımıza rağmen milletvekillerimiz sembolik. Parti genel merkezinde gidin vatandaşla kucaklaşın deniliyor, o milletvekillerimiz sadece genel merkeze göstermelik gidip iki tane vatandaşla kucaklaşıyor, fotoğraf çektiriyor, biz Erzurum’u ziyaret ettik diyor. Yani göstermelik milletvekilliği yapıyorlar.”

“ERZURUM’DA YAŞAMIYORLAR, ERZURUM’A UĞRAMIYORLAR”

Öte yandan 6 milletvekilinin de Erzurum’da yaşamadıklarını belirten Korkmaz, “TBMM Meclis TV’yi açın, adamlar Meclis’e uğramıyorlar. Cumhurbaşkanımızın gerçekten çok yoğun bir gündemi var; birçok uğraşı var. Onun görevlendirdiği grup başkan vekilleri, genel başkan yardımcıları birçok unvan almışlar, bunların takip edilmesi lazım. Parlamentoda bulunmayacaksanız, toplantılara katılmayacaksanız, yazın tatilde memleketinize gitmeyecekseniz, hafta sonu halkın derdini dinlemeyeceklerse neden milletvekili oldun diye onların sorması lazım. Biz zaten soruyoruz ama sorduğumuzun yanıtını kimse vermiyor. Aslında bunun önüne milletvekili adayı olması için bulunduğu şehirde milletvekili olması için 45 yıl o şehirde ikamet ediyor olması şartı gerekir. Adam bu memlekette ikamet etmiyor ki kimin yanına gelsin, abi nasılsın diyerek kapısını çalsın… Tanımıyor ki… Gel benim mahalleme 24 bin konutu tek tek gezdireyim, tanıyorum çünkü.” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKUMET SİSTEMİNDEN SONRA YETKİLERİ AZALTILDI”

Elazığ Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ahmet Gül de, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’nden sonra milletvekillerinin eskisi kadar sorun çözemez duruma geldiklerini savundu. Yeni sistemde milletvekillerinin daha ziyade ricacı konumda olduklarını kaydeden Gül, şunları söyledi:

“Elazığ’da milletvekillerine ulaşma konusunda sıkıntımız yok ama sorun çözmede vekilleri biraz daha geri planda kaldı. Bu yeni sistemden kaynaklı olarak vekillerin yetkisi yok sanki. Sanki yetkileri daha da kısıtlandı gibi. Ben 2009’dan beri muhtarım; eskiden daha çok sorun çözebiliyorlardı. Ama şimdi bakanlara, bakan yardımcılarına ricacı konumuna geldiler. Ama sorunların çözümü konusunda eksiklik var. Onların da sanki elinden gelen bir şey yok gibi görünüyor. Çünkü öyle şehirler var ki, muhtarlarımız vekillerden daha aktif rol oynuyorlar. Bunu biz Elazığ depreminde yaşadık.”

“HALK SEÇMEDİĞİ İÇİN HALKA YABANCILAR”

Milletvekilli seçimlerinin halk tarafından bizzat yapılmamasından dolayı vekillerin halka yabancı olduklarını dile getiren Gül, “Temayül yoklamaları yapılıyor, temayül yoklamalarında çıkan isimler bir kenara atılıp parti merkezinde adamı olanlar milletvekili oluyor, dolayısıyla halkın seçmediği insanlar milletvekili olunca halkta da karşılık bulamıyor. Halkın içine de inemiyor. Bizlerin yaşadığı sıkıntılar da bundan kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

“BİZİM GÖNLÜMÜZÜ FETHEDERSENİZ HALKIN GÖNLÜNÜ FETHEDERSİNİZ”

Bayburt Muhtarlar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abubekir Altundaşoğlu da milletvekillerini cenazeden cenazeye gördüklerini söyledi. Milletvekillerine, muhtarların seçim dönemindeki etkilerini hatırlatarak şu şekilde mesaj verdi:

“Seçimi kaybettiren de kazandıran da muhtarlardır. Vekillerimizden şunu istiyoruz; gönül alsınlar. Muhtarlarımızın hele hele dernek başkanlarımızın gönlünü fethederseniz halkın gönlünü de fethedersiniz.”

Bakmadan Geçme