Malazgirt Zaferi'nin 951'inci yıl dönümü kutlamalarına atlar özenle hazırlanıyor

Bitlis'in Ahlat ve Muş'un Malazgirt ilçelerinde, Malazgirt Zaferi'nin 951'inci yıl dönümü kutlamaları dahilinde gösteri yapacak atlar, büyük bir özenle hazırlanıyor.

Malazgirt Zaferi'nin 951'inci yıl dönümü kutlamalarına atlar özenle hazırlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zaferin 951'inci  yıl kutlamaları için Ankara'dan özel araçlarla Ahlat Millet Bahçesi'ndeki alana getirilen Altay Atlı Okçuluk ve Geleneksel Savaş Sanatları Spor Kulübüne ait atlar, burada oluşturulan tavlalarda bekletiliyor. Millet bahçesindeki parkurlarda antrenman yaptırılan atlarla gerçekleştirilen gösteriler, birçok ilden gelen ziyaretçilere heyecan dolu anlar yaşatıyor. Gösteri öncesi atları meyve, buğday ve özel gıdalarla besleyen biniciler, antrenmanların ardından serinlemeleri için atları soğuk suyla yıkıyor.

Altay Atlı Okçuluk ve Geleneksel Savaş Sanatları Spor Kulübü Başkanı Davut Çakır,  tarih boyunca Türk medeniyetlerinin atlara büyük önem verdiğini söyledi.

“TARİHTE ATA EN İYİ BİNEN TÜRKLER OLMUŞTUR”

Türklerin Orta Asya'dan beri atları hayatlarının bir parçası olarak gördüğünü anlatan Çakır, "Türkler aslında atlarla kardeş olmuşlar. Türkler atları, atlar da Türkleri korumuş. Dolayısıyla hayatları boyunca kedilerini koruyup kolladığı için de Türkler binicilikte ustalaşmışlar. Tarihte ata en iyi binen Türkler olmuştur. Orta Asya'dan beri süregelen bir gelenek. Biz de bunu ata sporu olarak yaşatıyoruz."  dedi.

Malazgirt Zaferi'nin kazanılmasında da atların payının büyük olduğunu vurgulayan Çakır, Selçuklu ordusunun atlarla Malazgirt'e geldiğini aktardı.

Malazgirt Zaferi'nin başkahramanlarından birinin de atlar olduğunu ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

“ÇOCUKLARIMIZ NEYSE ATLARIMIZ DA BİZİM İÇİN ÖYLE”

"Selçuklular atlar sayesinde ciddi taktikler geliştiriyor ve bu taktiklerle düşmanlarını yeniyor. İyi binici ve iyi atlar olmasa bu zafer kolay kazanılmazdı. Biz de bu kapsamda buraya 6 atımızla geldik. Kılıç, mızrak, kalkan gibi savaş sanatlarıyla ilgili alanlarda hazırlıklarımızı yaptık. Atlarımızı özel eğittik. Ecdadın yaptığı gibi onları eğitimlerle korkusuz hale getiriyoruz. Böyle özel gösterilerde de atla tek vücut olup işimizi yerine getiriyoruz. Onları gösteri için özel hazırlıyoruz. Yelelerinden tırnağına kadar tüm bakımlarını yapıyoruz. Atlar hayatımızın bir parçası. 24 saat onlarla ilgileniyoruz. Çocuklarımız neyse atlarımız da bizim için öyle."

Binici Alperen Alptekin de ecdadın izlediği yolda ilerlemek istediklerini dile getirdi.

“TAM BİR ASKER GİBİ EĞİTİYORUZ”

Atları nasıl yetiştirmeleri gerektiğini araştırarak hazırlık yaptıklarını belirten Alptekin, "Kılıç, mızrak, okçuluk, bayrak alanlarında atlarımıza antrenman yaptırılıyor. Özel tekniklerle hazırlıyoruz. Atı savaş silahına alıştırıyoruz. Tam bir asker gibi eğitiyoruz. Bunun yanı sıra düzenli olarak suyu, yemi, tuz ihtiyaçları gideriliyor. Mineral ihtiyaçları karşılanıyor. Yeleleri, kuyrukları düzenli şekilde taranıyor. Antrenman sonrası ayaklarını ve vücutlarını soğuk suyla yıkıyoruz."  ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme