'Kürtlere kanser tanısı geç konuyor' açıklamasına tepki

Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından yapılan, Doğu Anadolu'da kanser tanısında geç kalındığına dair açıklamaya Malatya Tabip Odası'ndan tepki geldi.

'Kürtlere kanser tanısı geç konuyor' açıklamasına tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Aşı değil solüsyon” açıklamasıyla gündeme gelen TTB’nin, Doğu Anadolu’da Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)’nde kanser tanılarında gecikme yaşandığına dair iddiasına Malatya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan tepki gösterdi.

“AYRIMCI VE PROVOKATİF AÇIKLAMALAR”

Bülten TV’de yayınlanan ‘Bağzı Konular’ programında açıklamada bulunan Karaaslan, TTB Merkez Konseyi üyesi, Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya’nın, kendi ifadeleriyle Kürt illerinde kanser tanılarında gecikme yaşandığına dair iddiasına ayrımcı ve provokatif olarak değerlendirdi.

“DOĞU İLE BATI ARASINDA BİR FARK YA DA EKSİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Doç. Dr. Karaaslan, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“TTB’nin Doğu’da yaşayan vatandaşlarımızın kanser tanılarının geciktiğine dair birtakım iddiaları oldu. Bu tamamen ayrımcılık kokan, provokatif bir yaklaşım olarak değerlendirdim. Hepimizin de bildiği gibi kanser şu anda dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri. Bütün dünyada bilim kanserin tedavisiyle uğraşıyor ama halâ istenen düzeye gelemedi. Ülkemizde kanser taramaları KETEM’ler aracılığıyla yapılıyor. Belli yaştan sonra belli aralıklarla özellikle kadınlarda meme, serviks kanseri taramaları yapılıyor. Erkeklerde ve kadınlarda ortak olarak, gaytada gizli kan aramak suretiyle kolon kanseri taramaları yapılıyor. Kanserde en önemli şey teşhisin konması. Bu nedenle KETEM’ler çok önemli. Doğu ile Batı illerini karşılaştırdığımızda, KETEM’in çalışmaları konusunda bir fark ya da bir eksiklik söz konusu değil. O noktada KETEM’i tebrik ediyorum. Devletimizin en önemli kuruluşlarından biri olarak görüyorum. Tedavi noktasında da Batı ile Doğu arasında çok ciddi fark yok. Tabi ki, kanser merkezleri belli yerlerde olabilir ve Doğu’dan kanser tedavisi için Batı’ya giden vatandaşımızın tedavisi her şekilde ve ücretsiz olarak karşılanıyor. Bu noktada bu ithamı doğru olarak değerlendirmiyorum.”

YERLİKAYA NE DEMİŞTİ?

“Belirli risk faktörlerine sahip ve belli bir yaşın üstündeki bireylerin erken teşhis için ve daha sonuç alıcı tedaviler için tarama yapmaları gereklidir. Yaşam tarzı değişiklikleri ve tarama yöntemlerinin etkin kullanılmasıyla kanser önlenebilir ve erken teşhis edilebilir. Ancak Kürt illerinde görülen kanser vakaların önemli bir kısmı Türkiye’nin diğer bölgeleriyle kıyaslandığında, hastalar metastatik aşamada (ilerlemiş, yayılmış, 4. Evre) başvuruyor.”

Bakmadan Geçme