Kuleba: "Ben çözüm bulma amacıyla geldim ama Lavrov sadece dinledi"

Antalya'da düzenlenen üçlü toplantı sonrasında Kuleba ve Lavrov açıklamalarda bulundu. Kuleba Lavrov'u çözüm bulma konusunda isteksizlikle suçladı.

Kuleba: &quotBen çözüm bulma amacıyla geldim ama Lavrov sadece dinledi"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arabuluculuğu ile düzenlenen ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın katıldığı üçlü toplantı sona erdi. Kuleba ve Lavrov'un açıklamaları şöyle...

KULEBA: RUSYA İNSANİ KORİDORLAR KONUSUNDA TAAHHÜT VERMEDİ

"Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı. Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti. Yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım. Ben burada (Antalya'da) bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak çözüm bulma amacıyla geldim. Ama kendisi (Lavrov) sadece dinleme amacıyla geldi."

LAVROV: UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDERENLER EYLEMLERİNDEN SORUMLUDUR

Lavrov: "Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz. Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur. Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik. Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır.”

"UKRAYNA'NIN TARAFSIZ OLMASINI İSTİYORUZ"

Öte yandan Lavrov, "Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz. Halkımız birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalıyor. Bu krizden sağlıklı bir şekilde çıkmayı umuyoruz. Herkesin de bilinçli bir şekilde krizden çıkmasını diliyoruz. Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük." 

"PENTAGON'DAN CEVAP İSTİYORUZ"

Askeri biyolojik laboratuvar iddialarıyla ilgili konuşan Lavrov, "Pentagon'un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz.”

"YAPTIRIMLARI ÇÖZECEĞİZ"

Konuşmasında sık sık Batı'ya bağımlı olmama vurgusu yapan Lavrov, "Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz." dedi.

Bakmadan Geçme