Korkunç gerçek: Kovid dünyanın yüzde 40'ını aç bıraktı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu Kovid-19 salgını sonrasında dünyada açlık sorununun daha da arttığını söyledi.

Korkunç gerçek: Kovid dünyanın yüzde 40'ını aç bıraktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yazılı açıklamada bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, salgından önce 690 milyon kişinin kronik açlık yaşadığını belirtirken, salgından sonra bu rakamınen az 80 milyon daha arttığını belitti.

EKONOMİSİ GÜÇLÜ ÜLKELER DE ETKİLENDİ

Pandeminin sağlık sorunlarının yanı sıra gıda güvenliği, beslenme ve geçim kaynaklarına erişimde de sıkıntılar oluşturduğuna dikkat çeken Eroğlu, bu durumun ekonomisi güçlü ülkelerde bile sorun haline geldiğini ifade etti. Eroğlu, "Salgından önce 690 milyon kişinin kronik açlıkla karşı karşıya olduğu ifade ediliyorken Covid-19 salgının bu sayıyı 83-132 milyon daha arttırdığı düşünülmektedir. Konu sadece kronik açlıkla sınırlı olmayıp FAO tarafından açıklanan rakamlara göre dünya genelinden 3 milyardan fazla insan sağlıklı beslenememektedir, ki bu neredeyse toplam nüfusun yüzde 40’ını oluşturmaktadır." dedi. 

ÇİFTÇİLİKTE GİRDİ MALİYETLERİNİN ARTMASI GIDA FİYATLARINI YÜKSELTTİ

Ekonomik problemlerden dolayı çiftçilikte girdi maliyetlerinin artmasına bağlı olarak gıda fiyatlarında ciddi bir artış olduğunun altını çizen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın sağlıklı ve besleyici gıdaya erişimini tehdit etmektedir. Sürdürülebilir bir tarım-gıda sisteminin uygulanması sağlıklı ve üretken bir gelecek için hayati önem taşımaktadır. Küresel iklim değişikliği, kuraklık, hızlı nüfus artışı, göçler, israf ve zoonoz hastalıklar gıda üretimi ve tüketiminin önündeki başlıca riskler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar, TÜİK projeksiyonuna göre Türkiye nüfusunun, 2029 yılında 92,4 milyon, 2039 yılında 99,7 milyon olması beklenmektedir. Dolayısıyla bugünden alacağımız tedbirler gelecekteki durumumuzu belirleyecektir. Bu bağlamda FAO tarafından 2021 Dünya Gıda Günü teması; “Eylemlerimiz geleceğimizdir - Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam olarak ilan etmiştir. Sürdürülebilir bir tarım-gıda sistemi; yeterli, besleyici ve güvenli gıdaların herkes için erişilebilir bir fiyata mevcut olduğu, hiç kimsenin aç kalmayacağı, yetersiz beslenmeye bağlı sorunlar yaşamadığı bir sistem olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla, sürdürülebilir tarım-gıda sistemleri, gelecek nesiller için ekonomik, sosyal ve çevresel temellerden ödün vermeden herkes için sağlıklı ve yeterli gıdayı sağlamayı hedeflemektedir. "

Eroğlu, Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sağlıklı ve yeterli gıdanın ülkede sürdürülebilir bir şekilde üretimin sağlanması için şu önerileri sıraladı:
"İnsan ve hayvan sağlığını etkileyen, üretim kaybına neden olan zoonoz hastalıklarla etkin bir şekilde mücadeleye devam edilmesi, Çiftçi ve üreticinin emeğinin karşılığına tam olarak alabilmesine imkân sağlayacak şekilde tarım ve hayvancılıktaki destek, sübvansiyon ve planlamaların gerçekleştirilmesi, Hayvancılıkta bilimsel çalışmalar doğrultusunda çevre dostu ve verimli üretim modellerinin teşvik edilmesi, Hayvansal üretime olan doğrudan destekler ile bu alanlardaki girişimcilik ve bilimsel çalışmalara olan teşviklerin arttırılarak devam ettirilmesi, Sağlıklı bir toplumun ancak sağlıklı bir çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenli gıdalar ile mümkün olabileceğinden hareketle ülkemizde, veteriner hekimler ile insan hekimleri ve çevre sağlığı konusunda yetkin meslek gruplarının iş birliği içinde çalışmasına imkân tanıyan Tek Sağlık konseptinin mevzuat ve kurumlarıyla birlikte operasyonelleşmesi gerekmektedir."

Bakmadan Geçme