Kılıçdaroğlu: 'Türkiye'nin yarısından fazlasına CHP hizmet veriyor'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu: '248 belediye başkanımız ile Türkiye nüfusunun yüzde 51,7'sine yani ülkenin yarısından fazlasını biz hizmet veriyoruz.'

Kılıçdaroğlu: 'Türkiye'nin yarısından fazlasına CHP hizmet veriyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte bir otelde gerçekleştirilen ‘CHP'li Belediye Başkanları Çalıştayı'nda katılımcılara hitap eden Kılıçdaroğlu, Türkiye’de toplamda 248 CHP’li belediye bulunduğunu ve söz konusu 248 belediyenin toplam nüfusun yarısından fazlasına hizmet verdiğini söyledi.

“248 BELEDİYE’DE, TÜRKİYE’NİN YÜZDE 51,7’SİNE HİZMET VERİYORUZ”

Kılıçdaroğlu, “11 büyükşehir belediyemiz, 10 il belediyemiz, 177 ilçe belediyemiz ve 50 belde belediyemiz olmak üzere 248 belediye başkanımız var. Toplam nüfusun yüzde 51,7’sine hizmet veriyor. Yani toplam nüfusun yarısında fazlasına CHP hizmet veriyor.” dedi.

“İKTİDAR BELEDİYE BAŞKANLARIMIZA TEŞEKKÜR ETMELİ”

2019 yılı sonundan bu yana, hizmet verdikleri 248 belediye sahası içerisinde 12 milyar TL yardım yaptıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, söz konusu yardımlar sayesinde olası bir sosyal patlamanın önüne geçtiklerini ifade etti. Sosyal patlamayı önledikleri için iktidarın CHP’li belediyelere teşekkür etmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“2019’un sonunda bu yana 4 milyon 800 bin haneye sosyal yardım yapıldı. Nüfusun yüzde 51,7’sini oluşturan bölgede, 4 milyon 800 bin haneye 12 milyar Türk Lirası sosyal yardım yapıldı. Eğer bu sosyal yardım yapılmasaydı bugün çok daha ciddi sosyal patlamalarla Türkiye karşı karşıya kalabilirdi. Dolayısıyla var olan siyasal yapının, iktidar yapısının belediye başkanlarımıza ve bize teşekkür etmesi lazım.”

“KAYYUM UYGULAMASINA SON VERECEĞİZ”

Öte yandan Kılıçdaroğlu, ‘kayyum’ uygulamasına karşı olduklarının da altını çizdi. ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ ile 6’lı masada oluşturulan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metninde kayyum yönetime yer olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Belediye başkanlarımızı ve araştırmacıları dinledim. Belediye başkanlarımızın olağanüstü başarıları var, burada gayet iyi biliyoruz. Bölgede yerel yönetimlerle ilgili ciddî bir sorun var; kayyum ataması var. Kayyum atamasından duyulan ciddî bir rahatsızlık var, alanda da görüyoruz bunu. Seçtiğimiz belediye başkanına görev yaptırmıyorlar deniyor. Vanlı kardeşlerime ve yine kayyum atanan belediyelerin bulunduğu bölgelerdeki kardeşlerime seslenmek isterim; kayyum uygulamasına karşıyız. ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nde bunu gayet açık ve net ifade etmişiz. Yeni bir merkez yerel dengesi oluşturulacaktır, yerel yönetimlerin gelirleri artırılacak. Bu konudaki tavrımız çok net. İlk, yerel yönetimlere aktarılacak kaynak; taşıt alım vergisi, motorlu taşıtlar vergisi. Park sorununu siz çözüyorsunuz, o vergiyi onlar alıyorlar, O vergiler size gelecek. Kayyum uygulamalarına son verip seçimle gelen belediye başkanlarının, ancak seçimle gidebileceği konusundaki taahhüdümüzü de Kurultayımız kabul etti. İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi dışında, 6 liderin bir araya geldiği ve oluşturduğu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metninde de kayyum uygulamasına son vereceğimizi, seçimle gelenin seçimle gideceği, milletin iradesine saygı duymanın da demokrasinin gereği olduğu bir şekilde ifade edildi.”

Bakmadan Geçme