Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi için süre doluyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından evcil hayvanlara getirilen deri altı mikroçip takma zorunluğunu 31 Aralık itibarıyla son buluyor. Çip taktırmayan hayvan sahiplerine ise idari para cezası uygulanacak.

Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi için süre doluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evcil kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik, 26 Şubat 2018 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan yürürlükle hayata geçirildi. Yönetmeliğe göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar da sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin deri altlarına mikroçip takılarak elektronik ortamda kayıt altına alınmaları zorunlu hale getirildi.

Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayan hayvan sahiplerine ise 5199 sayılı kanun doğrultusunda idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılarak kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulamasında son tarih olan 31 Aralık'a ise sayılı günler kaldı.

TAKİP VE KONTROL AMAÇLANIYOR

Evcil hayan sahibi yurttaşlar, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından uygulanan mikroçip ve kimliklendirme işlemini yaptırarak Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kedi ve köpeklerinin kayıtlarını yaptırmaya devam ediyor. PETVET sistemiyle birlikte ise, evcil hayvanlara pasaport çıkartılıyor. Bu sayede hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi, evcil hayvan popülasyon ve sayısı ile hayvan hastalıklarının takibi ve kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Bakmadan Geçme