Kandilli Rasathanesi müdürü uyardı : 'Marmara için bilimsel bir çalışma 7.2 diyor'

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Marmara için benim de içinde yer aldığım bilimsel bir çalışma 7.2 diyor. Farklı hocalarımızın farklı değerlendirmesi olabilir." dedi.

Kandilli Rasathanesi müdürü uyardı : 'Marmara için bilimsel bir çalışma 7.2 diyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem Haftası ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni mobil uygulama "Rasathane"nin tanıtılması amacıyla Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Kandilli Rasathanesi müdürü Prf. Haluk Özener, enstitünün 1999'da sadece 30 adet klasik sismik gözlem istasyonu varken bugün 256 deprem kayıt istasyonlarının bulunduğunu ifade etti.

Tüm Türkiye'yi takip ettiklerini aktaran Prof. Dr. Haluk Özener, "Toplam 476 sensör var. Bu sensörlerden 261 tanesi Marmara Bölgesi'nde çalışıyor. Buralardan elde edilen veriler dijital olarak bu merkeze geliyor ve değerlendiriliyor. Deprem sinyalleri enstitümüze geldikten sonra otomatik ve manuel çözüm yapılıyor. Anlık olarak biz yaklaşık 30 saniye içerisinde Marmara Bölgesi'nde yaşanan depremi çözebiliyoruz. İlk çözümün ardından manuel çözümle revize de edilebiliyor. İnternet sayfasından ve sosyal medyadan yayınladığımız bilgiler ise bizim sismolog arkadaşlarımızın bu depremleri manuel olarak çözdükten sonra paylaşılıyor." dedi.

 Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası İstanbul depremine ilişkin şunları söyledi:

"Marmara'da yapılan bilimsel çalışmalarda bir enerji birikiyor. Her olan depremden sonra 'geldi', 'gelecek' demenin anlamı yok. Zaten bu bir şekilde bir gün gelecek. Bizim ne zaman olacağından öte ne kadar hazır olduğumuza bakmamız lazım. Bir deprem gelecek ama biz ne kadar hazırız? Süre geçtikçe biriken enerji artıyor. Biriken enerji ne demek, olası depremin büyüklüğünün artması demek.

Marmara için benim de içinde yer aldığım bilimsel bir çalışma 7.2 diyor. Farklı hocalarımızın farklı değerlendirmesi olabilir."

Bakmadan Geçme