İYİ Parti EYT sorunu için çözüm planını açıkladı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında EYT Çözüm Planı'nı sundu: 'Geçiş Dönemi Emekliliği'...

İYİ Parti EYT sorunu için çözüm planını açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Grup toplantında EYT mağdurlarını ağırlayan Akşener, EYT Çözüm Planı’nın detaylarını anlattı. ‘Geçiş Dönemi Emekliliği’ düzenlemesi ile EYT sorununu çözeceklerini söyleyen Akşener, söz konusu çözümle birlikte, prim gün sayısını tamamlamış ve yaş kriterine takılmayan 3 milyon EYT'linin emekli olabileceği bir sistem oluşturduklarını söyledi. Söz konusu projenin maliyetini merkezi bütçeden sağlayacaklarını belirten Akşener, ‘Geçiş Dönemi Emekliliği’ düzenlemesinin detayları ile ilgili şu bilgileri verdi: 

"3 MİLYON EYT'LİYİ EMEKLİ YAPACAĞIZ"

"Yapmış olduğumuz analizler ülkemizde 4.7 milyon insanımızın e_EYT’li oldğunu gösteriyor. Bunun içinde yer alan 3 milyon insanımız ise prim gün sayısını doldurmuş ve yaş kriterini tamamlamış geçmiş görünüyor. Soruna 4 temel ilke çerçevesinden bakıyoruz İlk ilkemiz hakkaniyetin tesisi. Bunun için 4.7 milyon insanımızın tamamının yararlandığı adil bir düzenleme öneriyoruz. İkinci ilkemiz EYT düzenlemesine bakış açımızda gizli. Biz bu soruna sosyal yardım olarak değil, oluşan hak kaybının giderilmesi olarak bakıyoruz. Üçüncü ilkemiz nesiller arası adaleti sağlamaktan geçiyor. Yani bu düzenlemeyi kamu maliyesi ve sosyal güvenlik dengesinin sürdürülebilirliği üzerine kuruyoruz. Dördüncü düzenlememiz ise basitlik ve anlaşılabilirlik. Bu çerçevede yapacağımız EYT düzenlemesinde herhangi bir başvuru süresi sınırı koymuyoruz. Böylece, İYİ parti iktidarında prim gün sayısını doldurmak kaydıyla emekli olan 4.7 milyon insanımız süreç içerisinde emekli olabilecek. Bu düzenleme mali etkileri analiz edilen bir düzenleme olacak. Dönem içerisinde gerekli mali kaynaklar sağlanarak geçiş dönemi emeklilik düzenlemesinde finansman sağlanacak. Bu sayede sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği zedelenmeyecek. EYT çözüm planımızın yıllık maliyeti geçmediğimiz köprüler, kullanmadığımız yollar, gitmediğimiz hastaneler, binmediğimiz uçaklar için yandaşlara ödenen hazine garantilerinin yıllık yükünden daha az olacak. Bugüne kadar iktidar, EYT’lilerle ilgili olarak ne doğru bir analiz ortaya koydu, ne de kamuoyunu tatmin edecek bir hesabını paylaştı. Onların yüzeysel olarak ortaya koyduğu mali yük hesabı, olası bir düzenlemede ortaya çıkacak mali yükü doğru yansıtmıyor. Kendi danışmanına 10 maaş bağlayan Bay Kriz, EYT’li kardeşime çift dikiş diyerek karşı çıkıyor. Yandaşlarının vergi borcunu bir gecede silen Bay Kriz EYT’li kardeşimi görmezden geliyor. Biz hesabımızı yaptık, geçiş dönemi olarak adlandırdığımız bu düzenlemeyi merkezi yönetim bütçesinden finanse edeceğiz. Çözüm planımızın ortaya çıkaracağı maliyet oluşturacağımız ilave kaynaklarla yönetilebilir olacak. Üstelik geçiş dönemi emeklilik planından istifade eden vatandaşlarımızın bu haktan yararlanmaları, iş gücü piyasasında kalmalarına engel teşkil etmeyecek. Bu düzenlemeyle EYT’li vatandaşlarımız geçiş döneminde abit bir gelire ulaşacak, sağlık imkanlarından da hiçbir kısıtlama olmaksızın yararlanacak."

"23 YILDIR MAĞDUR EDİLİYORUZ"

Öte yandan 52 yaşındaki EYT mağduru Levent Karacan da, kürsüden EYT mağdurlarının sorunlarını anlattı. Karacan, "23 yıldır mağdur edilen biz EYT’liler anamızın ak sütü gibi helal olan EYT için mücadele ediyoruz ve sonuç alana kadar mücadele edeceğiz. 8 Eylül 1999’da haklarımız elimizden alındı.Ezilmeye devam ediyoruz, çözülmüyor. 7 aydır işsizim. Ekonomik şartların getirdiği sorunlarla eşinden ayrılmış, bir başına çocuğuyla yaşayan biriyim. Şu anda yıllarca bizlerden kesilen işsizlik sigortasından bağlanan bin 1127 Lira ile idare etmeye çalışıyorum. Geçen yıl bin 500 Lira idi ama pandemide çalışmadığımız için bu miktar indirildi. Bu para yetmediği için kıdem tazminatından kaynak aktarıyorum. Kiramı bile ödeyemiyorum. Biz emekçiler ve EYT’liler yorulduk. Sebep olanlara hakkımızı helal etmiyoruz. Bu işsizlik maaşı ve kıdem tazminatım bitince ne yapacağımı bilmiyorum. Diyeceksiniz ki, neden çalışmıyorsun. 52 yaşında kapılar yüzüme kapanıyor. Buradan bütün siyasi partilere soruyorum, ben ve benim gibi olanlar ne yapacak? Ortada kaldık. Emekli olsak ne olacak dediğimiz zamanları yaşar olduk. Emekli ablalarımızın, abilerimizin yaşam şartlarını görünce ne olacağız diye düşünüyoruz. Bunun da sebebi aylık bağlama oranları ile emekli maaşlarının 2 bin 500 Lira olması. Bu rakamlar umurumuzda değilsiniz demektir. 2 bin 500 Lira emekli maaşı yaşama, öl demekten başka bir şey değil midir? Aylık bağlama oranlarını esi halline getirerek, hayatımızı idame ettirecek ve insanca yaşayacak bir emeklilik maaşıyla emeklilik hakkımızı verin, biz de çift dikiş yapmayalım." diye konuştu. 

Bakmadan Geçme