İnternette dolandırıcılığa dikkat! Ia Alliance ve Film Başkenti patladı mı?

İnternet uygulamalarında dolandırıcılık devam ediyor. Ia Alliance, Film Başkenti, mobile.thechargingpile.com, ninamedia.vip, app.movieking.top patladı mı?

İnternette dolandırıcılığa dikkat! Ia Alliance ve Film Başkenti patladı mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de gün geçmesin ki internet uygulamaları üzerinden insanlara ulaşan saadet zinciri biçimindeki yapılanmalar vurgun yapmasın. Çiftlikbank ile hayatımıza giren bu tür dolandırıcılık hikayelerinde bugüne kadar çok sayıda kişi birikiminden oldu.

SADECE ÇİFTLİKBANK’TAN 130 BİN KİŞİ MAĞDUR OLDU

Müthiş dolandırıcılık hikayesini duymayan kalmamasına ve 130 binin üzerinde kişinin sadece Çiftlikbank’tan dolayı mağdur olduğu bilinmesine rağmen, internet uygulamaları üzerinden insanlara ulaşan dolandırıcı yapılanmaların sonu gelmedi.

TAKASHİMAYA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE KİŞİYİ DOLANDIRDI

Geçen Kasım ayında ‘takashimaya’ adlı vurgun yapılanması 1 milyonun üzerinde kişiyi dolandırdı. Sözde Japonya’da lüks eşyalar satan bir AVM olarak bilinen takashimaya’nın internet üzerindeki uzantısından yapılan vurgunun 1 milyar TL üzerinde olduğu düşünülüyor.

HİK ONLİNE PATLADI, 400 BİN MAĞDUR VAR

4 Ocak’ta ise ‘hik online’ adında bir başka platform patladı. Bu sistemde insanlara, yüksek kâr vaatlerinde bulunuldu. Hik online, sisteme inanan 400 bin civarında kişiden 100 milyonluk vurgun yaptı.

IA ALLIANCE DA PATLADI

IA Alliance ise bir başka vurgun hikayesi. Bu sistem üzerinden de sosyal medyada verilen bazı görevler yerine getiriliyor, beğeni karşılığında para verileceği vaat ediliyor. Ancak para çekmek isteyince de, belli miktarda para yatırılması karşılığında ödeme yapılacağı söyleniyor. İnsanlar bir süredir bu sisteme de ulaşamıyor.

SONLARI GELMİYOR; BU SİTELERE DİKKAT!

Şimdi gözler; mobile.thechargingpile.com, ninamedia.vip, app.movieking.top (Film Başkenti) adlı platformlar ve uygulamalarda. Bu uygulama ve platformlarla ilgili olarak şimdiden şikayet sitelerine şikayet yağmış durumda.

HEP AYNI HİKÂYE: 5 LİRA YATIR 50 LİRA KAZAN…

Bu tür site ve uygulamalarda genellikle az para yatırılarak, kısa bir süre sonra üye yapılması kaydıyla çok para elde edileceği vaat ediliyor. Dolandırıcılık hikayelerinde de karşılaşılan cümleler genelde benzer oluyor: 5 Lira yatır 50 Liran olsun…

“CEZALAR SUÇLULARI TEŞVİK EDİYOR”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bu tür dolandırıcılık hikayesinin sonunun gelmesinin mümkün olmadığını söyledi. Bu durumu cezai yaptırımların caydırıcı olmamasına bağlayan Şahin, “Ülkemiz suçlu cenneti bizde suça karşı çok caydırıcı bir ceza olmadığı için bu insanları caydırmaktan ziyade teşvik ediyor. Yasalarda yer alsa da uygulamalarda çok büyük zafiyet var, insanlar da bu boşluğu dolduruyor. Fırsatçılara da kandırılanlara bir şey diyemiyorum. Devletin dolandırıcıların önüne geçmesi gerekirken vatandaştan akıllı olmasını bekliyoruz. Devletin bu tür durumlar karşısında vatandaşını koruması lazım o da hem yasalarda hem de uygulamalarda bu tür yaptırımların artırılması ile mümkün olabilir.” dedi.

MAĞDUR ÇOK, ŞİKAYET AZ

Dolandırıcılıkla ilgili şikayetlerin, mağdur sayısı ile karşılaştırıldığında çok az olduğuna dikkat çeken Şahin, “Mağdur sayıları şikayete gelenlerden her zaman daha fazla. Arada çok ciddi bir makas var ve aslında bunlarla ilgili şikayetin çok gelmediğini de söylemek mümkün. İnsanlar kaldırıldıklarında çok fazla şikayet edemiyor, çünkü dolandırıldıklarının bilinmesini de istemiyorlar. Her şeye rağmen bu tür dolandırıcılıkların devam etmesinde şikayet sayılarının az olmasının da etkisi var.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar 2
Abdurrahman 21 Ocak 2022 14:27

Bu tarz konularda nasıl blr yol izleneceği ile ilgili vatandaş bilgilendirilirse mağdur sayısı azalir. Ben bu sistemi ilk duyduğumda dolandırıcılık olduğu şüphesiyle ne yapabilirim diye araştırdım. https://www.econsumer.gov/tr ye şikayette bulundum. Ayrıca allience sigorta şirketine mail attım. Her ikisinden de herhangi bir aksiyon alamadım. Kurumların ve devletin hantal yapısı dolandırıcılar için biçilmez kaftan.

Mustafa 16 Ocak 2022 12:32

Allah bin türlü belanızı versin inşAllah herkesin umuduyla oynadınız

Bakmadan Geçme