İnternet siteleriyle ilgili yasa yayımlandı... Tepki var

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) gazete ve dergilere yönelik hükümler içeren yönetmelik değişiklikleri öngören yasa Resmi Gazete'de yayımlandı.

İnternet siteleriyle ilgili yasa yayımlandı... Tepki var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnternet haber sitelerinin, resmi ilan alma ve basın kartlarını internet haber sitesi kuruluşlarından alabilme umuduyla bir süredir bekledikleri yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yönetmelikle Basın İlân Kurumu İlân Portalı Yönetmeliğinin 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “gazetelerde” ibaresi “gazete ve internet haber sitelerinde” şeklinde değiştirildi.

Aynı yönetmeliğin 5 inci maddesinin başlığı da “Gazete ve internet haber sitelerinde yayımı zorunlu resmi ilanlar” şeklinde değiştirildi.

PERSONEL SAYISI

Personel sayıları ise illere göre 5 kategoriye ayrılarak belirlendi.

Buna göre, genel kategoride haber yaynı yapan haber sitelerinde 32; 1. kategorideki illerde 15,; 2. kategorideki illerde 12; 3. kategorideki illerde 8, 4'üncü kategorideki illerde 6 ve 5'inci kategorideki illerde 4 personel çalıştırılması hükmü getirildi.

İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNLARINA ÖNCELİK TANINDI

Öte yandan iletişim fakültesi, yüksek okulların iletişimle ilgili bölümleri ve iletişim meslek liselerinden mezun olanların fikir işçisi asgari şartı da, toplam kadro içerisinde 2 olarak belirlendi. 

TEKİL ZİYARETÇİ VE GÖRÜNTÜLEME SAYILARI

Öte yandan, kategorilere göre tekil ziyaretçi ve görüntülenme sayılarında asgari şartlar da belirlendi.

MESLEK KURULUŞLARI VE KURUMLAR TEPKİLİ

Söz konusu yasada, iletişim fakülteleri ile ilgili bölüm mezunlarına öncelik tanınması ve bekleme süreleri olumlu bulunurken, personel sayısı, tekil ziyaretçi ve görüntülenme sayılarına basın meslek örgütleri ve internet haber sitesi kuruluşlarından tepki geldi. 

1 NİSAN'DA YAYINLANACAK

Yönetmelikteki değişiklik ile internet haber siteleri, 1 Nisan 2023'ten itibaren BİK'e ait resmi ilan ve reklamları yayımlaması bekleniyor. Yönetmelik hükümleri Basın İlan Kurumu Genel Müdürü tarafından yürütülecek.

Yönetmeliğin maddeleri, resmi ilanların tıpkı basılı gazetelerde olduğu gibi internet siteleri üzerinde de baskı aracı olarak kullanılacağının işaretini veriyor.

Bakmadan Geçme