İçişleri Bakanı Soylu: " 13 DEAŞ'lı canlı bomba bulduk"

Bakan Soylu, HDK ve PKK operasyonlarına ilişkin. "Şu ana kadar 13 tane canlı bomba DEAŞ'lı bulduk. Yılbaşından bugüne kadar 22 tane FETÖ'nün güncel yapılanması operasyonu yaptık." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: " 13  DEAŞ'lı canlı bomba bulduk"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nden canlı bağlantıyla katıldığı Kanal D'deki 'Neler Oluyor Hayatta' programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bulundukları acil çağrı merkezinden Türkiye'de 81 tane olduğunu belirten Soylu, merkezde ortalama bir vardiyada 300'ü aşkın kişinin çalıştığını söyledi. Türkiye'de 81 ilde Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) olduğunu bildiren Soylu, bu sisteme 112 ihbarlarının gittiğini, orada da olayların izlendiği üçüncü bir göz daha bulunduğunu ifade etti.

Bakan Soylu burada HDK ve PKK operasyonları yaptıklarını anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de şu ana kadar 13 tane canlı bomba DEAŞ'lı bulduk. Nereden bulduk? Çorum ve Kilis belgelerinden 70 bin sayfa DEAŞ belgesi çözdük. Yeni bunların hepsi. Yılbaşından bugüne kadar 22 tane FETÖ'nün güncel yapılanması operasyonu yaptık. Yani FETÖ'nün güncel yapılanmasının akademisyen operasyonu bunların içerisinde. Finans operasyonu, bunların içerisinde yeni öğretmen, öğrenci operasyonu. Bütün bunların tamamını gerçekleştirmeye çalıştık. Bitti mi? Hayır bitmedi. Yine bütün bunlarla beraber DKP/BÖG operasyonları yaptık, DHKPC... Bunların hepsi yeni. Bakın hepsi farklı terör örgütleri. Şu ana kadar 82'nin üzerinde eylem engelledik yılbaşından bugüne kadar. Bir tanesi patlasa, 10 kişi, 15 kişi hayatını kaybetse ne olur? Ha bunların her birisi bizim kendi içimizden üreyebildiği gibi, sınırlarımızın dışından gelen operasyonlarla da gerçekleşiyor."

Bakan Soylu, son beş yılda sadece 335 bin kaçak göçmeni kendi ülkelerine gönderdiklerini anlatarak şöyle devam etti:

"506 bin kişiyi gönüllü olarak geri gönderdik. Terke davet ettiğimiz 30 bin kişiyi de geri göndermiş olduk. Peki onlar kaç kişi üzerinden bu hesabı yapıyor. Türkiye bu konuda da büyük operasyon yapıyor. Türkiye bu konuda da büyük bir mücadele ortaya koyuyor. Avrupa'ya rağmen, Amerika'ya rağmen, içerideki yalanlara ve dezenformasyonlara rağmen. Şu anda hala bu vakitte her mesele üzerinden, göç üzerinden, terör üzerinden bir sürü yalanlar Türkiye'ye yeniden doğruymuş gibi inandırılmaya çalışılıyor. Diyor ki mesela 'Kilis'te Suriye nüfusu Türk nüfusundan fazla.', 'Hatay'da her doğan 4 çocuktan 3'ü Suriyeli diyor."

Kilis nüfusunun 145 bin olduğunu belirten Soylu, burada toplam 109 bin 687 Suriyeli kaydı bulunduğunu, ancak 2 yıldan beri 18 bin 504 kişinin Kilis'te olmadığını tespit ettiklerini, Kilis'te bulunan Suriyeli nüfusunun böylece 91 bin 183 olduğunu dile getirdi. Soylu, Hatay'da ise nüfusun 1 milyon 670 bin 712 olduğunu, Suriyeli nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının 18,14'üne karşılık geldiğini, bu konuda söylenenlerin hepsinin dezenformasyon olduğunu aktardı. Eskiden 700 olan mahalle sayısını 1200'e çıkardıklarını belirten Soylu, tüm yabancı nüfus oranının bir mahallede yüzde 25 olması halinde, o mahalleye ikamet vermeyi kaldırdıklarını, şimdi de bu oranı yüzde 20'ye düşürdüklerini ifade etti.

Bu konuda politika olarak sonuç aldıklarını belirten Soylu, Fatih'teki yabancı sayısının bu şekilde 74 binden 50 bine düştüğünü anlattı.

Soylu, Suriyelilerin huzurlu olduğu zaman kendi ülkelerine geri gideceklerini kaydederek, "Huzur olan bölgeye bizim onları gönderdiklerimiz belli zaten bugün. Kendi bölgelerine gidiyorlar. Bunu sağlamak istemeyenler tezkereye Mecliste 'hayır' veriyor. Afrin'i, Cerablus'u, Tel Abyad'ı huzurlu hale getirme. Biz orayı huzur haline getirdik. Kendisi 2015-2016'da bir göç raporu yayınlıyor. Diyor ki 'Siz bunların hepsini vatandaş yapmalısınız' diyor. Bunu yayınlayan CHP. 'Siz bunlara haksızlık yapıyorsunuz' diyor. Bunları yayınlayan CHP ama bugün dönüyor." ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin gelecek nesillerine bırakabileceği en insani, en onurlu mirası bıraktığını ifade eden Soylu, insanları ölüme ve yokluğa terk edemeyeceklerini dile getirdi.

Muhabir: Filiz Kınık Öz

Bakmadan Geçme