Hacı adayları iki yıl sonra kutsal topraklarda

Kovid-19 salgını nedeniyle 2 yıldır yapılamayan hac ziyareti, yüzbinlerce Müslüman'ın kutsal topraklara gelişiyle devam ediyor.

Hacı adayları iki yıl sonra kutsal topraklarda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'den ilk kafilenin hareket ettiği 6 Haziran'da başlayan hac yolculuğu dolayısıyla hacı adaylarının bir kısmı Mekke'ye bir kısmı ise Medine'ye ulaşıyor. Kovid-19 önemlerinin hafiflemesi sonrası ülkelere ayrılan kontenjanları sınırlı tutmak kaydıyla Suudi Arabistan 2 yıllık aranın ardından yurt dışından da hacı adaylarını kabul etmeye başladı. Bu doğrultuda bu yıl 65 yaş üstü adaylar kabul edilmezken, Türkiye'ye 37 bin 770 kişilik bir kontenjan verildi ve ilk kafile 6 Haziran'da Türkiye'den ayrıldı.

Son kafilenin 3 Temmuz'da Türkiye'den hareket etmesiyle tamamlanacak hac yolculuğunda Türk hacıların geri dönüş yolculukları Kurban Bayramı'nın ardından başlayacak.

HACERÜ'L ESVED VE KABE’YE DOKUNMAK BU SENE YASAK

Kovid-19 salgını sınırlamaları gevşetilse de bazı tedbirlerin devam ettiği görülüyor. Bu doğrultuda Kabe'nin çevresine paravan koyularak hacı adaylarının Kabe'ye ve yoğun ilgi gösterdikleri Hacer-ül Esved'e dokunmaları engellendi.

"HEP KALMAK İSTİYORUM"

Bu yıl yaklaşık 1 milyon Müslüman'ın hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gelmesi beklenirken, Kabe'yi ziyaret eden hacı adaylarının heyecan yaşadığı görülüyor.

Diyarbakır'dan 19 Haziran'da kutsal topraklara gelen Muazzez Şenyiğit, Kabe'yi görmenin mutluluğunu paylaşarak, "Hep kalmak istiyorum. İnanmıyordum, 'Belki rüyadır' diyordum, çok güzel bir duygu. Bu niyet kimin içinden geçiyorsa Rabb'im herkesi getirsin buraya."  diye konuştu. 

Hacı adaylarından Habibe Kılıç ise Kabe'yi ilk gördüğünde çok mutlu olduğunu belirterek Allah'tan herkesin Kabe'yi görmesini temenni etti.

Konya'dan geldikleri Medine'de 10 gün kalan ve daha sonra Mekke'ye geçen İsmail Kaya ise Medine'yi bırakıp gelmelerinin zor olduğunu belirterek, "Oranın kokusu, havası başka buranın kokusu havası başka. Burada, oradan da kuvvetli Allah'ın evi olduğu için... Cenab-ı Allah'ın evine geldik." dedi.

Kaya, Kabe'yi ilk gördüğünde yaşadığı heyecanı ise "Kalp duracak gibi oluyor." diye aktardı.

Bakmadan Geçme