Gürbulak Sınır Kapısı'nda sorunlar çözülecek

Ağrı Doğubayazıt AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Sena Geçit, Gürbulak Sınır Kapısı'ndaki çözümü için Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi.

Gürbulak Sınır Kapısı'nda sorunlar çözülecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Daha önce de Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AK Parti İl Başkanı Halil Özyolcu ve Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Efe ile birlikte Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u ziyaret ettiklerini ifade eden Geçit, Bakan Muş’un yakın zamanda ilçeyi ziyaret ederek, mevcut sorunlara dair inceleme gezisinde bulunacağını belirtti.

“GÜRBULAK GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ İHTİSAS GÜMRÜĞÜ OLARAK YETKİLENDİRİLMELİ”

Ziyarette, Bakan Muş’a, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırladığı dosyanın sunumunu yaptıklarını kaydeden Geçit, taleplerini şu şekilde dile getirdi:

“Sayın Bakanımıza aktardığımız ilk sorun, Gümrük Müdürlüğümüzün tekrar yetkilendirilmesi oldu.  Başlıca geçim kaynağı neredeyse sadece sınır ticareti olan ilçemizde, ticaretin geliştirilmesi ve yeni istihdam alanlarının oluşturulması için başta tekstil olmak üzere; Gürbulak Gümrük Müdürlüğümüzün, söz konusu belirlenen alanlarda ihtisas gümrüğü olarak yetkilendirilmesi talebini dile getirdik. İlçemizde bir Serbest Bölge kurulması konusu da diğer talebimiz idi. Sınır Kapısındaki tesisler 15 yıldan bu yana, yap-işlet-devret modeliyle Uluslararası Nakliyeciler Derneği tarafından işletiyordu. Ancak süreleri bitince burası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine geçti. Bir süredir de bu el değişikliğinden dolayı sınır kapısında inşaat faaliyetleri yürütülüyor ve bu çalışmalar buradaki işleyişi aksatıyor. Dolayısıyla Bakanlığımızdan diğer talebimiz de, söz konusu çalışmaların bir an önce bitirilmesine yönelik oldu. Bir diğer konu da, idari bazı kısıtlamaların kaldırılması üzerine oldu.”

“GÜNÜBİRLİKÇİLERİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA İRAN HEYETİ İLE İLETİŞİM KURULMALI”

Öte yandan, ziyarette, ‘günübirlikçi’ olarak nitelenen; aynı gün İran sınırına geçiş yapıp geri dönen ve küçük çapta ticarî faaliyet yürütenlerin sorunlarını da dile getirdiklerini belirten Geçit, “Pandemiden sonra günübirlikçiler için sıkıntılı bir süreç başladı. İran, komşu ülkelerden hem giriş hem de çıkışta 170 TL PCR bedeli istemeye başladı. Günübirlikçi dediğimiz arkadaşlarımız bir gün içerisinde hem girişte hem de çıkışta iki kez bu bedeli ödemek zorunda kalıyor. Bunun Türkiye ile ilgisi yok ama resmî makamlarca çözülmesi gerekiyor. Ayrıca, yurt dışı çıkış harçları da bir süredir 50 TL’den 150 TL’ye çıkarıldı. Dolayısıyla günübirlik çıkış yapmak isteyen kişi 340 TL’nin üzerine bir de 150 TL ödemek zorunda kalıyor. Bu da günübirlikçileri çok zorluyor. Bu konuda Sayın Bakanımızdan, ülkeler arasında bir koordinasyon sağlanması konusunda bir talepte bulunduk. Bu kapsamda İran ile görüşülerek PCR testinin ya tamamen kaldırılmasını ya da bedellerin makul düzeye indirilmesini, ayrıca İran’dan günübirlik getirilen ürün miktarının artırılması isteklerimizi ilettik. Sayın Bakan bu konuda İran heyeti ile gerekli görüşmeleri yapacakları sözünü verdi.” diye konuştu.

BAKAN MUŞ DOĞUBAYAZIT’A İNCELEME GEZİSİ YAPACAK

Bakan Muş’un, söz konusu talepleri yerinde değerlendirmek üzere yakın zamanda ilçeye bir inceleme ziyareti gerçekleştireceğini kaydeden Başkan Sena Geçit, “Bakan Muş ile görüşmemiz son derece olumlu geçti ve daha önce çeşitli nedenlerle ertelenen inceleme gezisi için yakın zamanda ilçemize teşrif edeceklerini ifade etti. Sayın Bakanımızın ilçemize yapacağı ziyareti sınır ticaretimiz ve buradan geçimini sağlayan vatandaşlarımız açısından çok önemsiyoruz. AK Parti ilçe başkanlığı ve il başkanlığı olarak sorunun çözümü için gayretlerimizi sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.  

Bakmadan Geçme