EYT'de beş formül nedir?

2022'de EYT'lilerin sorunlarının çözümü için düşünülen beş formül nedir? Haberimizde…

EYT'de beş formül nedir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KISMİ EMEKLİLİK SEÇENEĞİ

Bu formüllerden ilki kısmi emeklilik formülü. Buna göre 9 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olanlar, 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. 3 bin 600 günü tamamlayan kadınlar 50, erkekler 55 yaşını doldurmak şartıyla emekli oluyor. 

SİGORTA FORMÜLÜ

İkinci seçenek olan sigorta formülüne göre ise, kadınlarda 7200 gün ve erkeklerde 9 bin günü tamamlayanlar, yaş şartına bakılmaksızın emekli olabiliyor.

KESİNTİLİ EMEKLİLİK YOLU

Üçüncü formüle göre ise, çalışan kişinin kabul etmesi durumunda, emeklilik için kalan yılları kadar her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Diğer yandan, bu seçenekte sabit kesinti oranının da önceden devlet tarafından belirleniyor. Örneğin; yıllık kesinti oranı yüzde 3 olarak belirlendiğinde emeklilik için 3 yılı kalmış birinden yüzde 9 kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul eden kişi, daha erken emekli olabiliyor ama daha az maaş almayı da kabul etmek zorunda kalıyor.

GEÇİCİ KESİNTİLİ ALTERNATİF

Bu seçenekte ise kişi kalan yıllar için kesinti uygulanarak emekli oluyor. Kanunda belirlenen normal emeklilik yaşı tamamlandığında, daha önce uygulanmaya başlanan kesintiye son veriliyor.

PRİM TAMAMLAMA MODELİ NEDİR?

Bu son formüle göre ise, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için, ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü isteniyor. Bunu tamamlayanların yaşı dikkate alınmazken, böylece emeklilik imkânı doğuyor.

Bakmadan Geçme