EYT nedir? Ne zaman çıkacak?

Son yılların gelişmeleri merakla takip edilen konusu EYT yine gündeme geldi. Binlerce vatandaş EYT'nin ne olduğunu ve ne zaman çıkacağını araştırmaya başladı.

EYT nedir? Ne zaman çıkacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yanına bir de yaş şartı eklendi. Bu duruma tabii olan 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' (EYT) kendileri ile ilgili düzenlemenin ne zaman çıkacağını merak etmeye başladı.

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda Çalışma Bakanlığı bünyesinde düzenleme çalışmaları başlayacağı iddiası medyada bir anda gündem oldu. Sosyal medyada yer alan bilgilere göre çalışmanın ‘ara formül’ niteliğinde olacak ve sadece mağduriyeti belli oranda giderebilecek. Buna göre, bir kereye mahsus olmak üzere, sigorta prim gün sayısını doldurup, emekli olmak için gerekli yaş süresini bekleyenler için, bir düzenleme tartışılıyor. Bekleme süresini 2-3 yıl düşürmeyi hedefleyen çalışma planına göre, prim gün sayısını tamamlayanlar veya şu anda emekli olmak için 56 yaşını bekleyenlere 2-3 yıllık bir avantaj sağlanacak. Çalışmayla ilgili olarak maliyet analizi yapılacağı, kaç kişinin yararlanacağı ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler hazırlanacağı ifade ediliyor.

Bakmadan Geçme