En şanssız iller: Van, Muş, Bitlis, Hakkari

TUİK'in araştırmasına göre en düşük gelirli illerin hepsi Doğu Anadolu'da yer alıyor: Van, Muş, Bitlis ve Hakkari. Doğu Anadolu gelir eşitsizliğinde de önde.

En şanssız iller: Van, Muş, Bitlis, Hakkari
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2021 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları’nı yayınladı. 

Söz konusu araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri 2021 yılında 37 bin 400 TL olarak görüldü.

EN YÜKSEK GELİR 3 BÜYÜK İLE AİT 

Kullanılabilir fert gelirinin en yüksek olduğu üç il ise üç büyük şehir oldu. Buna göre  51 bin 765 TL ile İstanbul ilk sırada yer alırken, onu 47 bin 595 TL ile İzmir bölgesi ve 46 bin 516 TL ile Ankara izledi.

En düşük yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri ise 18 bin 278 TL ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde gerçekleşti.

MALATYA EN DÜŞÜK GELİR EŞİTSİZLİĞİ OLAN İL 

Türkiye'deki gelir eşitsizliği oranı ise 7.6 olarak görüldü. Buna göre gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu iller 4.1 ile Malatya. Malatya'yı ise Elazığ, Bingöl, Tunceli, Zonguldak, Karabük, Bartın ve Bursa, Eskişehir, Bilecik izledi.

GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE İSTANBUL'U AĞRI İZLEDİ

İstanbul, en yüksek hane halkı kullanılabilir fert gelirine sahip olmasına rağmen, gelir eşitsizliğinde ilk sırada yer aldı. Buna göre 8.2 ile İstanbul en fazla gelir eşitsizliğinin olduğu il olarak belirlendi. İstanbul'u ise yine Doğu şehirleri izledi: yüzde 7.7 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve 7,2 ile Adana ve Mersin.

DOĞU ANADOLU YOLSULLUKTA DA ÖNE ÇIKTI 

Gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu iller ise; yüzde 14,4 ile Adana, Mersin, yüzde 13,7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu.

MALATYA YİNE EN ŞANSLISI 

Göreli yoksulluk oranı en düşük olan bölgeler ise yüzde 2,2 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, yüzde 6,5 ile Bursa, Eskişehir, Bilecik ve yüzde 7,7 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis olarak hesaplandı.

Bakmadan Geçme