Ekonomik OHAL nedir?

Son günlerde döviz kurlarında meydana gelen dalgalanmalar sonrası özellikle sosyal medyada gündeme gelen 'ekonomik OHAL' iddiası merak edilmeye başlandı.

Ekonomik OHAL nedir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle sosyal medya çok konuşulan ’ekonomik OHAL’’ iddialarının ardından AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, açıklama yaptı. Anayasanın 119. maddesine göre; ekonomide yaşanan gelişmeler, OHAL ilan etmeye imkân tanıyor. Ancak Kurtulmuş, böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

EKONOMİK OHAL NEDİR?

Anayasanın 119. maddesinde yer alana göre, ekonomide yaşanan gelişmeler OHAL ilan etmeye imkân tanıyor. Yasada belirtilen hallerin bir ya da birden fazlasının görülmesi hâlinde yurdun bir ya da birden fazla bölgesinde altı ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilme imkanı tanınıyor.

EKONOMİK OHAL OLURSA NE OLUR?

OHAL kararı alındığında, Resmî Gazetede yayınlanır ve tüm yurt geneline bilgisi verilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, onay vermesiyle beraber OHAL resmî olarak faaliyete girer. Onay verilmeden evvel Türkiye Büyük Millet Meclisi bir toplantı gerçekleştirir. Meclis, OHAL zamanı üzerinde bazı değişiklikler yapabilir. Uygulanacak olan sıkı yönetim şartları çıkarılacak olan kararnamelerle birlikte değiştirilebilir. Kararnameler Cumhurbaşkanı onayıyla, Bakanlar Kurulu'na iletilir.

Bakmadan Geçme