Doğu'nun veteriner hekimleri, veterinere şiddete "Dur'' dedi

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül geçen aylarda Kırklareli'nde saldırıya uğrayan , Yozgat'ta ise uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden veteriner hekimlere yönelik yazılı açıklamada bulundu.

Doğu'nun veteriner hekimleri, veterinere şiddete &quotDur'' dedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Açıklamasında  “Daha kaç veteriner hekim saldırıya uğrayacak, katledilecektir?” sorusunu yönelten Ödül, bu tür olayların faillerinin de ivedilikle en ağır şekilde cezalandırılması talebinde bulundu. Ödül’ün açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı:

“YASAL BOŞLUKLAR BU TÜR OLAYLARIN FAİLLERİNİ CESARETLENDİRMEKTEDİR”

“Ülkemizde ne yazık ki sıklıkla bir veteriner hekimin daha görevini icra etmeye çalışırken saldırıya uğradığını, darp edildiğini, yaralandığını, hatta katledildiğini üzülerek takip ediyoruz. Sebebi her ne olursa olsun çalıştığı tüm alanlarda kamu yararı gözeterek halk sağlığını korumak için çetin ve zor şartlarda mesleğini icra etmeyen çalışan veteriner hekimler tekrar tekrar şiddet ve dehşete maruz kalırken, yasalardan kaynaklanan boşluklar bu tür olayların faillerini daha da cesaretlendirmektedir."

“VETERİNER HEKİMLER BİR KEZ DAHA ŞİDDETE MARUZ KALDI”

"Vatandaşlarımızın sağlıklı gıda tüketiminin güvencesi olmak üzere tek amacı görevini yerine getirmek olan veteriner hekimler bir kez daha şiddete maruz kaldı.

Pazartesi günü Kırklareli İl Merkezinde faaliyet gösteren bir kesimhanede yasal denetim görevini yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli veteriner hekimler tarafından yapılan denetimde mevzuata aykırı olarak kesim yapıldığı tespit edilmiş, durumu tutanak altına almış ve tüketilmesi halk sağlığı için tehlike arz eden ve mevzuata göre imha edilmesi gereken etlerin imha prosedürünü başlatmıştır. Bu esnada bazı kimseler tarafından tehdit ve hakaretlere maruz kalan meslektaşlarımız buna rağmen görevlerini yerine getirmiş ve durumu kolluk kuvvetlerine de bildirmek suretiyle adli süreç başlatılmıştır.

Geçtiğimiz Nisan ayında Yozgat Sorgun ilçesinde kesimhanedeki görevi esnasında, gıda güvenliğine aykırı teklifi reddetmesi üzerine uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden meslektaşımız Veteriner Hekim Volkan Lale’yi de bu vesile ile saygıyla anmak isteriz."

Yeter artık!

Daha kaç veteriner hekim saldırıya uğrayacak, katledilecektir?

Kaç ailenin daha ocağına ateş düşecektir?

Yapılan bu saldırılar ile yasal ve vicdani görevini yerine getiren meslektaşlarımıza  saldırıların kamuoyunda sıradanlaştırılması, adeta normalleştirilmesi biz veteriner hekimlik camiası tarafından kesinlikle kabul edilmemektedir.

“VETERİNER HEKİMLERE  SALDIRILAR ‘SAĞLIKTA ŞİDDET’  KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİ”

"Ne yazık ki ülkemizde tıp bilimi beşeri tıbba, hekimlik mesleği de beşeri hekimliğe indirgendiği önermesi ile karşı karşıyayız. Bunun doğru bir önerme olmadığı, tıbbın insan ve hayvan organizmasına dair genel bir kavram olduğu, insan sağlığı ile hayvan sağlığının iç içe geçmiş bir bütün olduğu, ayrı ayrı ele alınamayacağı, veteriner tıbbının alanı olan hayvan sağlığı ve gıda güvenliği disiplinlerinin doğrudan insan sağlığı için var olduğu, ‘SAĞLIKTA TEK ÇATI’ yaklaşımı benimsenmedikçe kamusal sağlık uygulamalarının uyum içinde yürümesinin mümkün olmadığı, insan ve toplum sağlığını korumak amacıyla mesleki faaliyet yürüten veteriner hekimlere yönelik saldırıların da beşeri hekimlerde olduğu gibi ‘SAĞLIKTA ŞİDDET’ yasası olarak bilinen kapsamda değerlendirilmesi gerektiği gerçeğini her fırsatta dile getiriyoruz."

“ADALETİN EN KÖTÜSÜ GEÇ TECELLİ EDENDİR”

"Yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu tür olayların artık son bulmasını diliyor, telafisi mümkün olmayan yeni saldırılar, kayıplar yaşanmadan ve denetim uygulamalarının amacına uygun ve güven içinde yapılmasını tesis edecek şekilde mezbaha denetimleri esnasında denetim görevlilerine kolluk personelinin eşlik etmesini yetkililerden talep ediyoruz. ‘Adaletin en kötüsü geç tecelli edendir.’ genel kabuluyle bu tür olayların faillerinin de ivedilikle en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz."

Bakmadan Geçme