Doğu'nun muhtarları muhtar maaşları ile ilgili konuştu

Vergi ve Ekonomi Paketi'nin TBMM'de kabul edilmesiyle muhtar maaşları asgari ücret düzeyine yükseltildi. Peki Doğu'nun muhtarları maaşlara dair neler söyledi?

Doğu'nun muhtarları muhtar maaşları ile ilgili konuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen 'Muhtarlar Toplantısında' muhtar maaşlarının asgari ücret düzeyine yükseltileceği müjdesini verdi. O müjde bugün gerçek oldu. Vergi ve Ekonomi paketi TBMM'de kabul edildi. Paketle birlikte, muhtar maaşlarının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi de resmen kabul edilmiş oldu.

Doğu'dan farklı illerin muhtarlarının, düzenlemeye dair görüşleri ise şöyle...

“DÜZENLEME BİZİ RAHATLATACAK”

Şaban Ülgen - Van Çaldıran Sarıçimen Mahallesi Muhtarı

“Gerçekten muhtarlar olarak bizim maaşımız eskiden yetmiyordu. Bundan önce 2 bin 632 TL idi. Bu düzenleme bizi rahatlatacak. Emeklilik ile ilgili düzenlemeler de olacağını biliyoruz. Eğer SSK’lı olursak daha erken emeklilik da olabilecek. Maaşlarımızın asgari ücret seviyesine getirilmesinden dolayı da Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Önceden gerçekten zorluk çekiyorduk. Bir nebze de olsa bizi rahatlatacak. Kalabalık yerler için zor olacaktır ama büyükşehirlerde yan gelirler var. Mühür bedelleri var. Biz mühür bedeli almıyoruz. Örneğin Kaymakamlık yazı gönderdiği zaman 5.50 TL mühür bedeli alıyorlar ama biz Büyükşehir’de olduğumuz için almıyoruz. Ek gelirler de olmadığı için bu düzenleme bizi rahatlatacak.”-

“NANKÖRLÜK EDEMEM AMA ZAMLAR KARŞISINDA YETERSİZ”

Songül Üzüm - Ardahan İncedere Köyü Muhtarı

“Bu artış çok güzel bir artış, nankörlük edemem. Yaşım 38 ama bilmesem de duyduklarım var. Yıllardır muhtarların maaşı yoktu. Bağkur’a borçlanıyorlardı. Ellerine geçen toplu parayla da onu kapatmaya çalışıyorlardı. 2 bin küsur iken bile çok iyiydi bana göre. ünkü gerçekten muhtarlık gönül işi, parayla yapılacak bir şey değil. Şu iyileştirme kat kat iyi ama Türkiye şartları şu anda o kadar kötü ki, alınan para eksik görünüyor. Ben şikayetçi değilim, muhtaç değilim. Ama bununla geçinen biri olursa da yeterli değil. Bir kilo domates 30 Lira olmuş. 2 bin Lira aldığımız zamanki enflasyon yerinde kalsaydı da zam vermek zorunda kalmasaydılar. Rabbim devletimize zarar vermesin, Suriye gibi, Irak gibi olmaktansa bize maaş vermesin ama vatanımız, huzurumuz bozulmasın. Ne olursa olsun bu ülke için, bu ülkenin huzuru için elimizi taşın altına koymaya varız.”

“İYİLEŞTİRME GÜZEL AMA YETERLİ DEĞİL”

Besra Uluçay Kars Merkez Mahalle Muhtarı

“4 dönemdir muhtarlık yapıyorum. İlk başladığımda 2007’de maaşımız 400’dü. Bu iyileştirme güzel ama şimdiki ortamda asgari ücreti yeterli değil. Yeterli olması için 6, 7 bin Lira’nın olması lazım ki yetsin. Mesela benim elektriğim geçen ay 300 Lira geldi, doğalgazım ortalama 400 gelecek. Ofis bana ait. Ofis giderlerinin karşılanması lazım ki geçinelim. Benim ofisim kira değil, bu şekilde kira ödeyen arkadaşlarımız da var. Onlar için hiç yeterli değil.”

“ÖDENEK VE MAAŞ ARASINDA AYRIM OLMALI”

Selma İzci - Tunceli Atatürk Mahallesi Muhtarı

“Önce söylendi sonra iki ay yatmadı henüz ama bu ay asgari ücret yatacak diye biliyoruz. Bu maaş olsa ve ödenek de farklı olsa daha iyi olabilir. Mahalle sakinlerine yardımcı olabilmemiz için ödenek olsa iyi olabilir. Şimdi Ramazan olduğu için ihtiyaç sahipleri sürekli beni arıyor. Ben de Ticaret Odası’nı arıyorum, milletvekillerini arıyorum. Ama bununla uğraşmak yerine ekstra bir ödenek olsa daha iyi olur.  Ayrıca enflasyon karşısında çok düşük. Doğalgaz, elektrik faturasını düşününce yeterli değil. Bizim ortalama aylık faturalarımız 1000 TL neredeyse. 600 TL sadece doğalgaz gelmiş, bu faturaları görünce mutsuz oluyoruz. Bunun karşısında elbette yeterli değil ama yine de iyileştirme olması olumlu bir gelişme.”

“NÜFUSA GÖRE PLANLAMA YAPILMASI GEREKİRDİ"

Kurtuluş Kılıç - Erzincan Muhtarlar Derneği Başkanı

“İyi bir şey tabi ki ama bana göre yanlış. Nüfus sayımına göre yapılsaydı daha iyiydi. 10 tane nüfusu olan adam da aynı parayı alacak, Büyükşehir’deki de aynı parayı alacak. Bahçelievler’de bir muhtar en az 300, 400 bin nüfusa muhtarlık yapıyor. Doğu Anadolu’daki mezralarda kışın kimse bile kalmıyor: Kemah’da, Refahiye’de, Kemaliye’de muhtarlar var ama burada yaşayan insanlar kışın gidiyor. Çoğu köyümüzde buralarda yolu kapatıyor muhtarlar kepçeyle, köyün tamamı İstanbul’a gidiyor. Tandırlı Köyü mesela Merkez’e bağlı burası. Merkezde 3, 5 tane varsa ilçelerde kıyamet gibi bunlar. Köylerde oturan kimse yok, herkes gurbette. Daha önce İstanbul’a göç etmişler köyü yazlık olarak kullanıyorlar. Buna dönük bir düzenleme yapılması gerekirdi. Ama yine de iyileştirme iyi. Ben 99’da muhtarlığa başladığımda 18 Lira maaş alıyorduk. O durumla karşılaştırınca çok iyi.”

“GERİYE DÖNÜK 3 AY VERİLECEK Mİ?”

Abubekir Altundaşoğlu - Bayburt Muhtarlar Derneği Başkanı

“Ben muhtarlığa 2015’te 750 Lirayla başlamıştım. Şu durum iyi, en azından verdikleri sözü tuttular, sağ olsunlar. Ama  Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarları Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne topladı. Müjdeyi verdi, ortalama 3 ay verildi. Peki geriye dönüş verecekler mi? Nüfusa göre yorumu anlamsız. O zaman mahalle muhtarlarına gerek yok, zaten belediyeler var. O zaman muhtarlar arasında ayrım olur. Muhtarlar nüfusa göre para dağıtmıyor. Ona bakarsak köy muhtarlarında yetki daha fazla mahalle muhtarlarından, o zaman onlar daha fazla maaş alsın da denilebilir. O etik olmaz, ayrımcılık olur.”

Bakmadan Geçme