Doğu Anadolu'da Çanakkale Zaferi coşkusu

18 Mart Çanakkale Zaferi Doğu Anadolu'da da coşkuyla kutlandı.

Doğu Anadolu'da Çanakkale Zaferi coşkusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ERZURUM

Karskapı Şehitliği ve Polis Şehitliğinde düzenlenen törenlerde Şehitlik anıtına çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saygı atışı yapıldı, şehit mezarları ziyaret edilerek karanfil bırakıldı.

Törene Vali Vekili Murat Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, Emniyet Müdürü Levent Tuncer, Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Başkanı Recep Akgül, şehit yakınları ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Yapılan konuşmaların ardından açıklama yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen “Bugün 18 mart şehitlerimizin seneyi devriyesini idrak ediyoruz. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tabi bir milletin küllerinden ayağı kalktığı bir gün olarak biz bugünü yad ediyoruz. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Yaşayan gazilerimize sağlık, rahmete kavuşanlara da Allah’tan rahmet diliyoruz.” dedi.

KARS

Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen ilk törene; Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç, Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Taşkın, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Başsavcı Abdullah Amanvermez, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, asker ve öğrenciler ile şahit yakınları katıldı.

Şehitlik anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı'nın çelenk sunumuyla başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna, şeref defteri imzalandı.
Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna, “Türk tarihinin dönüm noktalarından olan ev bağımsızlık savaşımızın temellerinin atıldığı Çanakkale Zaferini kutlamak ve vatanımız uğruna canları pahasına göğsünü düşmana siper eden siz aziz şehitlerimizi anlam için huzurlarınızdayız. Sizler ay yıldızlı şanlı al bayrağımızın vatan semalarında özgürce dalgalandığı huzurlu bir toplumda birlik, beraberlik ve kardeşçe yaşayabilmemiz uğruna canlarınızı feda ettiniz. Vatan ve millet için yaptığınız fedakarlık hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar ulvi ve emsalsizdir. Sizler yüce Allah katında ve aziz milletimizin gönlünde en yüce mertebeye eriştiniz.” dedi.

Program daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu'nda devam etti. Saygı duruşu İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Çanakkale Zaferi’nin anlam ve önemi belirten konuşmalar ile devam etti. Şiir dinletisi, Çanakkale Destanı Oratoryosu ve koro gösterisiyle program son buldu.

IĞDIR

Program, Iğdır Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Çelenk sunumu sonrası Zübeyde Hanım Bulvarından Mehmet Çavuş Anıtına '18 Mart Yürüyüşü' vatandaşların katılımıyla düzenlendi. Mehmet Çavuş Anıtında düzenlenen programda, saygı duruşu, saygı atışı yapıldıktan sonra İstiklal Marşı ve şehitler için Kuranı Kerim Tilaveti okundu. Daha sonra dualar edildi.

ŞIRNAK

Şırnak Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk anıta çelenk sunulması ile başlayan tören, Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.

Çelenk sunma programının ardından 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda bulunan şehitler anıtını ziyaret eden Vali Yardımcısı Ali Erdoğan ve beraberindekiler, burada şehitler için dua edip şehitlerin kabirlerine çiçek bıraktılar.

Şırnak Valilik bahçesinde düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Ali Erdoğan, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil Soysal, Şehit Gazi Aileleri ve Güvenlik Korucuları Federasyonu Başkanı Mehmet Güngör, kurum müdürleri, askeri erkan, şehit yakınları, gaziler, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

MUŞ

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk büstüne çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, KYK Kız Öğrenci Yurdu Konferans Salonunda devam etti. Malazgirt Süphan Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen programda, Çanakkale’de şehit düşen askerlerin anlatıldığı tiyatro oyunu beyaz perdeye yansıtılarak oynandı. Malazgirt Süphan Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından düzenlenen program Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için yapılan dualarla devam eden program, Çanakkale’de şehit düşen askerlerin anlatıldığı tiyatro oyunu beyaz perdeye yansıtıldı. Programda, ayrıca 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi nedeniyle düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Programa, İlçe Kaymakamı Göksu Bayram, Malazgirt Cumhuriyet Başsavcısı Nermin Çankaya, Jandarma Komutanı Binbaşı Kamil İncebacak, Emniyet Müdürü Serhan Türk, Milli Eğitim Müdürü Vedat Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Ömer Özbey, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BAYBURT

Şehit Osman Tepesi’ndeki Şehitlikte gerçekleşen törende Valilik, Belediye, Garnizon Komutanlığı ve Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma derneği çelenklerini sundu.

Çelenk sunulmasının ardından İstiklal Marşı okunarak saygı atışında bulunuldu. Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Selami Köksal, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

ŞAGDER Başkanı Köksal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Çanakkale Deniz Zaferinin 108'nci yıl dönümünü kutlamanın ve mukaddes vatan toprakları için canlarını hiç çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin şehitler gününü yâd etmenin büyük onurunu yaşamaktayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşlarında özellikle Anafartalar civarında askerleri ile vermiş olduğu üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu üstün mücadele dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır. Çanakkale savaşını benzersiz kılan, işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeriyle boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden kahraman Mehmetçiktir. Çanakkale'yi Çanakkale yapan bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine kadar götürüp işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir. Kutsal vatan topraklarımız için canları seve seve feda eden azizi şehitlerimize, hayatlarını kaybeden gazilerimize, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Allah birliğimizi bozmasın. ordumuzu ve bütün güvenlik güçlerimizi korusun, yar ve yardımcısı olsun. Kutsal vatan topraklarımızı korumak için canlarını seve seve feda eden şehitlerimize ve ahirete intikal eden gazilerimize rahmet, hayatta olan gazilerimize de uzun ömürler diliyorum. Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın."

Köksal'ın konuşmasının ardından Topçu Üsteğmen Erdal Uçar da Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgiler aktardı. Üsteğmen Uçar, TSK’nın dün olduğu gibi bugün de vatanın bölünmez bütünlüğüne yönelik tehditlerin önünde durduğunu ifade etti.

Vali Vekili Emine Dilce’nin Şehitlik Defteri’ni imzalaması ile devam eden program, şehit kabirlerine karanfiller bırakılmasıyla son buldu.

Bayburt Şehitliği’ndeki anma töreninin ardından 108. Yıl kutlamaları Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla devam etti.

Bayburt Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonu’ndaki program okulun tarih öğretmeni Özcan Akbaş tarafından Çanakkale Zaferi hakkında bilgi verildi.

Daha sonra okul öğrencilerinin okuduğu şiirler, okulun günün önemine dair hazırladığı sinevizyon gösteri izletildi.

Programda okul müzik öğretmenlerinin önderliğinde hazırlanan güne dair türküler öğrenciler tarafından seslendirildi.

Son bölümde ise, il genelinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.

Törenlere, Bayburt Vali Vekili Emine Dilce, Garnizon Komutan Albay Zekeriya Tosun, Bayburt Belediye Başkan Vekili Hasan Karakum, İl Jandarma Komutanı Albay Talha Övet, İl Emniyet Müdürü Nihat Uzun, ŞAGDER Başkanı Selami Köksal, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri öğrenciler katıldı.

Bakmadan Geçme