Dışişleri'nden Avrupa Konseyi'ne Kavala tepkisi!

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala dosyasının AİHM'e gönderilmesine ilişkin oylama yaptı. Ara karar oy çokluğuyla kabul edildi.

Dışişleri'nden Avrupa Konseyi'ne Kavala tepkisi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatılmış oldu. Dışişleri Bakanlığı karara tepki göstererek, "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün Kavala davasının AİHM’e havale edilmesine dair bir ara kararı oy çokluğuyla kabul etmiştir. Böylelikle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ülkemizde devam eden bağımsız yargı sürecine müdahale niteliği taşıyan yaklaşımını devam ettirmiş ve yargı sürecine saygı ilkesini ihlal etmiştir." açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yargısal makamlar gibi hareket ederek yetkisini aşmıştır. " denildi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala kararıyla ilgili ihlal prosedürü başlatma konusunda bugün yeni bir oylama yaptı. Ara karar oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre Türkiye’ye karşı ihlal prosedürü başlatılmış oldu.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bu anlamda AİHM'in kararlarına Türkiye tarafından uyulduğu vurgulandı. İhlal prosedürünün işletilmemesi noktasındaki görüşünü de ifade etti. Bugün de Avrupa Konseyi, Türkiye'nin yanıtını görüşmek üzere toplandı. Konseyin nihai kararı da oy çokluğuyla Türkiye'nin yanıtının AİHM'e bildirilmesi oldu. Konseyin bu kararıyla AİHM, Türkiye'nin Osman Kavala kararına uyulmadığını denetleyecek. Avrupa Konseyi bunun tespit edilmesini istedi. Bu konudaki değerlendirmeyi de önümüzdeki günlerde AİHM yapacak. Dışişleri Bakanlığı da Avrupa Konseyi'nin bu kararına tepki gösterdi.

Bakmadan Geçme