Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Mısır'la ilişkiler düzelir, düzelmesi de gerekiyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Düzelir, düzelmesi de gerekiyor. Çünkü Türkiye-Mısır ilişiklerine sadece iki ülke ya da iki ülke halkı olarak farklı görüşlerimiz olabilir." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Mısır'la ilişkiler düzelir, düzelmesi de gerekiyor"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında, dış politikada öne çıkan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MÜZAKERELERE YÖNELİK UMUTLARIMIZI ARTIRDI

Ukrayna'nın Buça ve İrpin bölgelerindeki insanlık dışı görüntülerin Ukrayna-Rusya arasındaki müzakerelerin olumlu havasını etkilediğini belirten Çavuşoğlu, "Tüm zorluklara rağmen, (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy'in 'müzakerelere devam edeceğiz' demesi, daha sonra Rusya tarafından da buna benzer açıklamalar gelmesi, müzakerelere yönelik umutlarımızı artırdı." dedi.

Çavuşoğlu, son günlerde her iki tarafın da birbirini geri adım atmakla suçladığını aktararak, "Fakat biz aynı zamanda taraflarla da görüşüyoruz, tarafların basına yansıttığı o olumsuz havayla bize söyledikleri arasında fark var. O nedenle ne çok karamsarız ne de tam iyimseriz, gerçekçiyiz, yani temkinli iyimserliğimiz devam ediyor ama bunun için çabalarımızı sürdürmemiz lazım."Ama olacaksa bugünlerde olması gerekiyor, özellikle bu savaş uzarsa Donbas bölgesinde yeni saldırılar olursa, o zaman ateşkesi sağlama imkanı daha da zorlaşır." değerlendirmesinde bulundu.

Ateşkes sonrası hangi adımlar atılacağının belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

 "Ukrayna güvenlik garantileri konusunda da P5 (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere) ülkeleriyle ve adı geçen ülkelerle görüşmeleri devam ettiriyoruz. Eğer Ukrayna'nın NATO'nun 5. Maddesi gibi bir beklentisi karşılanmayacaksa alternatif ne önerilmelidir. İki taraftaki muhataplarıyla sürekli irtibat halinde olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "(Liderler görüşmesi ihtimali) Bana göre çok uzak değil, sonuçta iki liderin evet demesine bağlı, özellikle (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in evet demesine bağlı. Prensipte Putin buna hayır demedi." 

Çavuşoğlu, Rusya'ya karşı dengeli ve ilkeli politika izlediklerini ve böyle devam edeceklerini kaydederek "Ama her iki taraf arasında arabuluculuk görevi üstlenirken bizim bu yaptırımlara katılmamızın gerçekçi olmadığını herkes anlıyor." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, NATO'nun faaliyetlerine de en çok katkı sağlayan ülkelerin başında geldiklerine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Özellikle YPG/PKK'ya karşı yürüttüğümüz harekattan sonra bazı müttefikler, özellikle savunma sanayisi konusunda kısıtlamalar getirdi. İhracat izinlerini vermedi. Şimdi yavaş yavaş bunun değiştiğini görüyoruz. İngiltere tarafındaysa (Başbakan) Boris Johnson Cumhurbaşkanı'mıza söz vermişti. İngiltere yüzde 85 oranında kısıtlamaları kaldırdı. Geri kalan yüzde 15 üzerinde de çalışıyoruz. Kanada Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirmiştik. Bir mektup teatisiyle bu konuyu çözmeyi amaçlıyoruz Bu konuda esas itiraz noktasının verilen ürünlerin üçüncü ülkelere ihracatı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Kanada, Karabağ zaferi sırasında Azerbaycan'ı desteklediğimiz iddiasıyla bunu kaldırdı. Bir ülkeden aldığınız ürünü kullandığınızda yeni ürettiğiniz ürünün başka bir ülkeye ihracatı konusunda o ülkeyle iş birliği yapmanız gerekiyor. Bu rutin maddeyi mektup teatisiyle bir kez daha düzenleyeceğiz.

Mısır'la ilişkilerin normalleşmesi konusuna değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"(Mısır'la ilişkiler) Düzelir, düzelmesi de gerekiyor. Çünkü Türkiye-Mısır ilişiklerine sadece iki ülke ya da iki ülke halkı olarak farklı görüşlerimiz olabilir. Biz birbirimizi her konuda desteklemeyebiliriz. Herkes herkesten hoşlanmak zorunda değil ama iki ülkenin arasındaki olumlu ilişkilerin sadece iki ülkeye yansıması olmuyor. (Bu yansıma) Doğu Akdeniz'de var, Filistin meselesinde önemli, İslam dünyası için önemli, Arap dünyası için önemli, Afrika için önemli, Orta Doğu için önemli. Sonuçta bir süreç başladı. Bakan yardımcıları düzeyinde 2 tur görüşme oldu. Şimdi 3. tur görüşme de olabilir. Biz de (Mısır) Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile bir araya gelebiliriz. Önümüzdeki süreçte bir araya gelme konusunda bazı öneriler var. Bunlar henüz netleşmedi. Netleşmeden de somut bir şey söylemek doğru olmaz. Ama her iki tarafta da ilişkileri normalleştirme konusunda bir iradenin olduğunu görüyoruz. Bu konuda çabalarımız da devam edecek. Adımlar atacağız. Daha önce İslam İşbirliği Teşkilatında büyükelçi olarak görev yapan bir arkadaşımızı maslahatgüzar olarak görevlendirdik. Bunun örnekleri var. Sonuç itibarıyla ilerde bu adımlar atılmaya devam edilirse, ilişkilerimizi normalleştirme konusunda tam bir irade ortaya çıkarsa tekrar karşılıklı büyükelçi atama da söz konusu olabilir. (Mısır Dışişleri Bakanıyla görüşme) Şu anda netleşmiş bir görüşme en azından bir tarih yok.”

Bakmadan Geçme