Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sınıf arkadaşlarından 'diploma' yorumu

Dün yayımladığımız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adının bulunduğu üniversite yıllığının ardından, sınıf arkadaşları diploma tartışmasıyla ilgili neler söyledi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sınıf arkadaşlarından 'diploma' yorumu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dün, yayımladığımız haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mezun olduğu, eski adı İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisindeki 1983 tarihli, Erdoğan'ın da adının bulunduğu üniversite yıllığını haberleştirmiştik.

Yıllığı bizimle paylaşan sınıf arkadaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sınıftan bizzat tanıdıklarını, ancak çok fazla okula gelmeyen bir öğrenci olduklarını ifade etti.

"AKINCILAR GRUBUYLA HAREKET EDERDİ"

Sınıf arkadaşlarından telefonla kendisine ulaştığımız Ahmet Polat., "O dönemde zaten okumak önemliydi. Sınavdan sınava gitsen bile başarıyla verdiğin sürece diplomanı alırdın. Ben Erdoğan'ı okuldan tanımıyorum. Daha sonra adını yıllıkta gördüm. Ama okula gelmese de, Fatih'te Akıncılar ile birlikte hareket ettiğini bilirdik. Ülkücü Ali Bilir'in  bir Cuma namazı çıkışında öldürdüğü Metin Yüksel o zaman Akıncılar'ın temsilcisiydi. Erdoğan'ın da onun arkadaşı olduğunu duydum. Ama benim de diplomamın üzerinde Ticari İlimler yazıyor. Marmara Üniversitesi adı 1983'de alındı." dedi.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılı Kasım ayında, Bursa'da gerçekleştirilen eski Akıncıların buluşmasına, mesaj göndererek, Ülkücüler tarafından öldürülen Metin Yüksel'e, 'şehit' diye hitap etti.

"OKULA ÇOK GELMEZDİ"

Yine telefonla ulaştığımız bir diğer sınıf arkadaşı Necmi Uycan ise, Erdoğan ile sınavdan sınava görüştüklerini, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğunda da, kendisini ziyaret ettiklerini ifade etti. O dönemde Erdoğan'ın Akıncılar grubunun okuldaki temsilcisi olduğuna belirten Uycan, "Diploma mavzuu hakkında söylenecek çok bir şey yok. Kimse de bir şey söyleyemez, çünkü o dönemde kep atma yoktu, diploma dağıtma falan da yoktu. Herkes okulunu bitirdikten sonra hayata katılmak istiyordu. Geldiğimiz ekonomik durum da belliydi, askıda adını gören gider çıkış belgesini alır, bir an evvel işe girmeye bakardı. Diplomalar da sonraki yıllarda alınırdı ya da alınmazdı. Ama benim diplomamda Marmara Üniversitesi değil, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Aksaray Birimi diye yazıyor. Sayın Erdoğan da, okula çok gelmezdi, sınavdan sınava görürdük. zaten sağ sol kavgasının olduğu yıllardı. Kendisinin de Akıncıların okuldaki temsilcisi olduğunu duyardık." diye konuştu. 

DİPLOMANIN ÜZERİNDE NEDEN MARMARA ÜNİVERSİTESİ YAZIYOR?

Bazı üniversitelerin öğrenci işleri birimlerinden edindiğimiz bilgiye göre, bir üniversitenin adında değişiklik olduktan sonra, önceki ismin kullanıldığı dönemde mezun olan öğrencilere, üniversite kararıyla yahut eski basım diplomalara ulaşılamaması nedeniyle üniversitenin yeni adıyla diploma verilebiliyor. Açık veri kaynaklarından yaptığımız araştırmaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, diploma almak için 1991 yılında başvuruda bulundu. O tarihlerde üniversitenin adı, 1983 yılında yapılan değişiklik üzerine Marmara Üniversitesi olarak kullanılıyor idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasının üzerinde, aslında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Aksaray Biriminden mezun olmasına rağmen, bu nedenden dolayı Marmara Üniversitesi ibaresinin bulunduğu, sınıf arkadaşlarının diplomalarının üzerinde de, fakültenin eski adının yazma nedeninin daha önceki tarihlerde diploma almaları olduğu düşünülüyor.

Ahmet Polat'ın 1984 yılında aldığını söylediği diplomanın üzerinde de, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi yazıyor. Ancak yakın tarihte, YÖKSİS sistemi üzerinden indirdiği diplomasında ise Marmara Üniversitesi ibaresi yer alıyor.

Ahmet Polat'ın 1984 yılında aldığını söylediği diplomanın üzerinde de, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi yazıyorAhmet Polat'ın yakın tarihte, YÖKSİS sistemi üzerinden indirdiği diplomasında ise Marmara Üniversitesi ibaresi yer alıyor.

Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz konusu yıllık fotoğraflarına ilk Bülten TV olarak ulaştığımızı belirtmiştik. Ancak, Necmi Uycan'dan öğrendiğimiz üzere, bizden daha önce, 2016 yılında Oda TV muhabiri ve yine o dönemlerde sınıf arkadaşları olan Rafael Sadi'nin Uycan ile görüşerek konuyu haberleştirdiğini de belirtmek isteriz. Bugün edindiğimiz bilgiyi belirtmek, gazeteci meslektaşımıza sorumluluğumuzdur.

Bakmadan Geçme