Çocuklar için büro kurulacak

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği, Adalet Bakanlığı tarafından İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) kapsamında yenilendi.

Çocuklar için büro kurulacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni yönetmeliğe göre suça sürüklenen çocuklar için çocuk hizmetleri büroları kurulacak, hapis cezası infazı konutta yerine getirilen çocuklar ve kadınların ihtiyaçları karşılanacak. Denetimli serbestlikten yararlananlar için de günlük 4 saat olan kamuya yararlı bir işte çalışma süresi 8 saate çıkarıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle denetimli serbestlik hizmetleri daha da etkinleştirildi. Yönetmelikte yükümlülerin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve karşılanmasında daha hızlı hareket edilmesinin sağlandığı ifade edildi. Düzenlemeyle Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin yayımlandığı 2013’ten sonraki süreçte gerçekleşen mevzuat değişiklikleri, İHEP’teki Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı sorumluluğunda olan hedeflerin gerçekleştirilmesi ve denetimli serbestlik uygulamalarında karşılaşılan sorunlara çözüm getirilmesi amaçlandı.

GÜNLÜK 4 SAAT OLAN KAMUYA YARARLI BİR İŞTE ÇALIŞMA SÜRESİ 8 SAATE ÇIKARILDI

Kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılan yükümlülerin günde 4 saat çalıştırılması zorunluluğunun 8 saate kadar çıkarılabileceği belirtildi. Uyuşturucu kullanımından dolayı haklarında denetimli serbestlik kararı verilenlerin tedavi ve rehabilitasyonlarının ara kontrollerle izlenmesinin sağlanacağı, denetimli serbestlik yükümlülerinin yükümlülüklerine uymama ve yazılı olarak uyarılarak toplum içinde denetim ve takiplerine ilişkin süreçte yükümlülüklerine uymama konusunda daha önce 1 sefere mahsus olan yazılı uyarı uygulamasının yetişkinler için 2 defa, çocuklar için 3 defa olacağı, ekonomik ihtiyacı elverişli olmayan yükümlülerin kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğünü yerine getirirken ulaşım ve yemek giderlerinin devlet imkanlarından karşılanabileceği ifade edildi.

SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR İÇİN ÇOCUK HİZMETLERİ BÜROLARI KURULACAK

Denetimli serbestlik müdürlüklerinde bulunan bürolar arasında ‘Çocuk Hizmetleri Bürosu’nun yer alacağı, suça sürüklenen çocuklar hakkındaki işlemlerin bu büroda görevli eğitim almış uzmanlar tarafından gerçekleştirilerek, suça sürüklenen çocukların yüksek yararının gözetileceği, haklarında adli kontrol kararı verilen çocuklardan kendisi ile yürütülecek ihtiyaç değerlendirme ve iyileştirme çalışmalarına katılmaya istekli olanlar için de bireysel görüşme, grup çalışması, seminer, kurs, boş zaman faaliyetleri gibi iyileştirme çalışmaları yapılabileceği, denetimli serbestlik yükümlülerine yönelik düzenlenen mesleki eğitimlere katılan yükümlülerin bu eğitimlere devam ettikleri süre içinde kamuya yararlı bir işte çalıştırılma yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılacağı belirtildi.

 

Bakmadan Geçme