Bu sefer gıda krizi mi geliyor?

İran'dan doğalgaz tedarikinde yaşanan sıkıntı yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle gıda üreticileri soğuk hava depolarının çalışamayacağını ifade etti.

Bu sefer gıda krizi mi geliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) 72 saat süreyle elektrik kesintisine gidileceğinin belirtilmesi üzerine, gıda üreticileri bu durumun gıda güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturacağını ve kesintilerden muafiyet tutulmalarını talep etti.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükçü, TEİAŞ'ın OSB'lerde ortalama üç günü bulan elektrik kesintileri yapılacağını bildirdiğini duyurdu.

GIDA GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) ise yaptığı açıklamada, OSB'lerde 72 saat süreyle elektrik kısıntısının yanı sıra doğalgaz sınırlandırması uygulamasının gıda güvenliği konusunda tehdit oluşturacağına işaret etti.

ORGÜDER'den yapılan açıklamada, "Alınan bu karar ülkemizdeki sanayi üretiminin de en az 3 gün süreyle tamamen durması anlamına gelmektedir.... Bu süreçte uygulanması gereken üretim proseslerinin yanı sıra özellikle gıda sektörünün olmazsa olmazı soğuk hava depolarının hiç şüphe yok ki elektriğe ihtiyacı var. Bu bağlamda, başlatılan enerji kısıntının sanayimizi olumsuz etkilemesinden öte gıda güvenliği konusunda ciddi bir tehdit oluşturduğu aşikardır." denildi.

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Ebru Akdağ de enerji kesintisinin gıda sanayisine uygulanması durumunda bunun hem ciddi bir gıda güvenliği riski doğuracağını, hem de ciddi boyutlarda gıda israfına neden olacağına dikkat çekti. Her iki dernek de, güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için gıda sektörünün doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarından muaf tutulması çağrısında bulundu.

DOĞALGAZ KESİNTİSİ AÇIKLAMASI
Öte yandan Kartonsan da doğalgaz kısıtlaması nedeniyle üretime geçici süre ara vereceğini duyurdu.

Kartonsan KAP'a yaptığı açıklamada, üretim faaliyetlerinde doğalgaz kullandığını belirterek, "Doğalgazın yurtdışından tedarikinde ulusal ölçekte tedarik sıkıntısı yaşanması sebebiyle, tedarikçi tarafından arz edilen doğalgaz miktarlarında kısıtlama uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda 1 Nolu Karton Üretim Hattımızda (KM1) doğalgaz tedarik kısıtlaması kaldırılıncaya kadar, 21.01.2022 tarihinden itibaren üretime geçici olarak ara verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme